7 decembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATECand si de ce devine somnul daunator pentru sanatatea inimii

Cand si de ce devine somnul daunator pentru sanatatea inimii

Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului, dar există și situații în care acesta poate favoriza apariția unor probleme de sănătate, mai ales pentru inimă.

Un studiu realizat recent în SUA arată că un somn mai lung de opt ore sau mai scurt de șase ore pe noapte crește considerabil riscul de maladii cardiovasculare.

Prea puțin somn, risc de atac cerebral și infarct

Persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte se confruntă cu un risc dublu de declanșare a accidentelor vasculare cerebrale și a infarctelor. Riscul de insuficiență cardiacă este, în cazul acestor persoane, de 1,6 ori mai mare.

Prea mult somn, risc de afecțiune coronariană

Pentru persoanele care dorm peste opt ore pe noapte, riscul de angină pectorală este de două ori mai mare, iar riscul de declanșare a unei boli coronariene este de 1,1 ori mai mare.

Oamenii de știință au monitorizat 3.019 persoane în vârstă de peste 45 de ani care au participat la un studiu național despre nutriție realizat la nivel național în Statele Unite, pentru a evalua amploarea problemelor de sănătate cu care se confruntă cetățenii acestei țări.

Citeste si:  Trecerea la ora de vara: cum iti este afectat organismul

Avem de acum un indiciu care ne arată că somnul poate avea un impact asupra sănătății cardiace, a declarat medicul Rohit Arora, profesor la facultatea de medicină din Chicago, coordonatorul studiului.

Pericolele ridicate de privarea de somn

S-a stabilit deja în trecut că lipsa somnului este asociată cu o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic, cu intoleranță la glucoză, cu diabetul, cu creșterea concentrației de cortizon din sânge, cu tensiunea arterială, cu ritmul cardiac în repaus și cu anumiți biomarkeri inflamatori, aceștia fiind câțiva factori care joacă un rol important în declanșarea bolilor cardiovasculare, a precizat coordonatorul studiului.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: