28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERBookLand si piata de carte din Romania

BookLand si piata de carte din Romania

BookLand este un concept unic in Romania: targ urban de carte, organizat in centrele comerciale din marile orase.  In interviul ce urmeaza veti afla de la Sorin Lucaci, coordonator proiect,  cateva lucruri interesante despre BooklLand.

Cum, si cand a luat nastere Caravana BookLand?  
BookLand a luat nastere  in anul 2011, ca o alternativa viabila la targurile de carte existente deja pe piata romaneasca, iar in 2012 se pozitioneaza drept cel mai mare proiect de acest gen din Romania. Suntem prezenti anul acesta in 39 orase – am pornit la drum pe 6 Martie la Giurgiu si ne oprim abia pe 24 Decembrie 2012 la Bucuresti – iar in fiecare oras poposim cate 6 zile, cu mici exceptii, in Bucuresti, Constanta si Suceava am stat doua saptamani. Tulcea a fost penultimul oras al Caravanei BookLand, pe anul 2012. Ultimele doua saptamani ale acestui an vom sta la Bucuresti, in Piata Universitatii, iar Bucurestiul va inchide aceasta stagiune, dupa care vom intra intr-o minivacanta.

Ce reprezinta in esenta acest targ de carte?
BookLand este un targ inedit, atipic, neconventional, un targ pe care, vreau sa cred, si l-au dorit multi romani. Este o caravana care strabate 39 de orase ale tarii, timp de 42 de saptamani si care suplineste atat absenta celorlalte targuri de profil, cat si  lipsa fizica a librariilor din tara, multe desfiintate sau intrate in insolventa in ultimii ani, atat din cauza crizei, cat si din cauza scaderii apetitului romanilor pentru lectura. Din acest motiv am creat si o librarie online (www.book-land.ro) care sa ramana conectata in permanenta la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oras al tarii. Cititorii isi pot comanda titlurile dorite si prin intermediul acestei librarii virtuale.

Ce aduce inedit si atractiv acest targ in comparatie cu celelalte (Gaudeamus, Bookfest etc.) si care ii sunt obiectivele principale?
In plus fata de celelalte targuri aducem tocmai aceasta noutate, faptul ca incercam sa acoperim o mare suprafata din teritoriul tarii, sa-i urmam pe toti iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei si evenimentele organizate in cadrul targului, zic eu, fac diferenta. Pe parcursul Caravanei BookLand prin tara, am avut ocazia de a cunoaste oameni minunati, dornici sa ne ajute in demersul nostru cultural de mediatizare si promovare a cartii.

Cum vi se pare piata de carte din Romania?
Piata de carte din Romania este insuficient structurata si valorificata. Este o piata cu potential, in continua miscare, editurile fac eforturi disperate pentru a-si conserva resursele si portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada foarte dificila din punct de vedere financiar. Din pacate industria cartii din Romania nu este la fel de profitabila ca cea din tarile dezvoltate: Germania, Franta, Anglia. Iar criza financiara a atins fara doar si poate si domeniul cartii. Putem spune cu siguranta ca piata de carte din Romania este in declin, si asta se reflecta si in activitatea targurilor de profil.

 In ce orase ati avut cele mai bune vanzari?
Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Brasovul.  Intr-adevar este un oras turistic si asta s-a vazut in numarul foarte mare de vizitatori care au strabatut Piata Sfatului. Dupa Brasov, as putea sa mentionez intr-un fel de top, Timisoara, Bucuresti, Cluj, Constanta. Asta pana acum.

 Ce tip de carte se vinde cel mai bine la targul dvs.?
Beletristica, dar si SF, seria George R. Martin. Cartile pentru copii (povesti) dar si carti educative; parintii aloca bugete considerabile pentru cartea scolara si educativa. Apoi cartile pentru mamici, cartile de parenting “Cum sa crestem un copil sanatos”, “Dezvolta increderea in sine a copilului tau”, cd-uri si dvd-uri, precum si carti aspirationale, motivationale, psihologie si de dezvoltare personala.

Ce asteptari aveti de la publicul cititor din Bucuresti?
Avem asteptari foarte mari de la publicul cititor bucurestean, pentru ca il consideram un public cultivat si cu aplecare catre lectura, si cum se spune in fotbal, „speram sa facem o figura frumoasa”, sa satisfacem dorinta de cultura si, implicit de lectura a bucurestenilor, speram sa nu-i dezamagim. Venim cu peste 9000 de titluri de la peste 70 de edituri, deci o oferta consistenta de carte, muzica, film si jocuri. Ii asteptam pe toti booklanderii bucuresteni in Piata Universitatii, in incinta metroului bucurestean, , de joi 13 decembrie, pana pe 24  decembrie, cu promotii, concursuri, evenimente culturale de exceptie, momente artistice,  si multe alte surprize.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: