A venit toamna si odata cu ea si astenia de toamna. Ce ne sfatuieste psihologul Gabriela Lapadatu ?!
In primul rand astenia nu este o boala ci o stare fiziologica care are cateva cauze bine definite. In primul rand as vrea sa fac o observatie personala referitor la un factor extrem de important: lumina poate cel mai important in viziunea mea si a altor psihologi cu care am stat de vorba.
Starea psihica pe langa alti factori este influentata negativ datorita lipsei luminii si aici ma refer la zilele mai scurte de toamna si iarna,,zilele care sunt dominate de mai multa umiditate,vant,frig,intuneric si presiune atmosferica.
Organismul in aceasta perioada are nevoie de o alimentatie sanatoasa ,fructele sunt foarte importante dintre ele sunt recomandate cele zemoase si aromate cum ar fi perele, pepenele galben si chiar strugurii cu boabe mari zemoase.
Uneori cei afectati de astenie simt nevoia sa consume mai mult dulce pentru ca organismul si psihicul lor cere ceva aromat,placut la gust ceva care da o stare de bine o stare euforica ! Remarc din nou legatura stransa intre lumina naturala ( ex. un cer deosebit de senin care in unele cazuri umple sufletul) ), consumul de fructe si alimente aromate care ajuta la imbunatatirea starii psihice.
O terapie buna in cazurile de astenie sunt plimbarile lungi in natura chiar daca nu e o zi cu soare,cititul unei carti intr-o zona linistita ferita de aglomeratie si galagie , sau sa va asezati intr-un parc intr-o zona unde sunteti inconjurati de flori si multa lumina .
Persoanele cele mai afectate de astenia de toamna sunt
– cele care traiesc in zone unde lumina naturala este mai putina ,
– persoanele cuprinse intre 15 si 55 de ani
– femeile divortate
– femeile singure intre 30 si 50 de ani
– persoanele care refuza in general socializarea
– cele mai frecvente simptome ale asteniei de toamna pe care multi dintre noi le-am trait sunt:
– apatia, sentimentul de vina ,de nefericire neputinta,schimbarea brusca a starii de spirit,iritabilitatea si dorinta de a evita socializarea,scaderea libidoului,pierderea dorintei de munca sunt doar cateva exemple de simptome pe care multi dintre noi le-am trait.
Desigur unele forme ale asteniei se pot trata cu medicamente antidepresive sau prin terapie cognitiv- comportamentala asta dupa ce ati stat de vorba cu medicul si psihologul dumneavoastra.
Mai in gluma mai in serios pentru unii urmarirea emisiunilor mondene ,cu mici picanterii din viata mondenitatilor poate fi un tratament si o terapie impotriva asteniei de toamna asta in cazul in care asezandu-se comod in fotoliu,cu o para aromata si zemoasa in mana vor considera emisiunea doar un pamflet si un mod de relaxare!
Nicidecum emisiunile politice,filmele cu violenta,sau cele care prezinta drame sociale sau tragedii din viata privata nu ne vor ajuta sa scapam de astenia de toamna sau de cea de primavara deci recomandarea mea sunt plimbarile in natura in zonele cu multa lumina si soare !
Am evidentiat special acesti doi factori lumina si soarele, factori extrem de importanti pentru starea psihica a noastra .
Gabriela Lapadatu
psiholog