Un regim alimentar bogat in fibre are beneficii multiple asupra sanatatii, de la normalizarea greutatii corporale la scaderea riscului aparitiei diabetului pana la prevenirea astmului si a alergiilor.
Un studiu recent efectuat de un grup de cercetatori de la Harvard a demonstrat, insa, ca beneficiile unui aport ridicat de fibre in alimentatie este si mai mare: acest tip de regim alimentar scader riscul aparitiei cancerului mamar!
Femeile care, in adolescenta, au consumat mai multe fructe si legume – avand un aport ridicat de fibre – prezinta mult mai putine riscuri de a suferi de cancer de san pe parcursul vietii, decat femeile care au avut o alimentatie bogata in fibre in adolescenta.
Potrivit lui Maryam Farvid, cercetatoarea care a coordonat studiul, nutritia in prima parte a vietii unei femei, mai cu seama in pubertate si mai apoi in adolescenta, are un rol semnificativ asupra riscului aparitiei cancerului de san in perioada de premenopauza. La aceasta concluzie a ajuns Farvid dupa analizarea stilului de viata, a regimului alimentar si a evolutiei starii de sanatate a peste 90.000 de femei din 1991 incoace, ce aveau la momentul demararii studiului intre 27 si 55 de ani.
Analizarea datelor a aratat ca femeile care au mancat alimente bogate in fibre in perioada adolescentei prezinta cu 16% mai putine riscuri de a suferi de cancer mamar pe timpul vietii. Mai mult, riscurile scad in permanenta cu 15% la fiecare 10 grame de fibre consumate in plus, ani la rand, zilnic.
Aceste analize sunt o dovada clara ca ceea ce oferim de mancare copiiilor nostri reprezinta un factor major ce influenteaza riscul aparitiei diverselor forme de cancer, a precizat Fredrick John Stare profesor de epidemiologie si nutritie din cadrul Scolii de Sanatate Publica T.H. Chan din cadrul Universtatii americane Harvard.