15 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEAnxietatea, boala secolului

Anxietatea, boala secolului

Inrolare trafic.ro

Specialiștii erau deja convinși de faptul că anxietatea este boala generației Z, însă pandemia ne-a aruncat pe toți în ghearele „monstrului”.

Existe multe explicații pentru faptul că ajungem să ne confruntăm cu anxietatea, nu doar situația actuală poate duce la asta…

M-am cam săturat să tot aud „Treci peste asta!”, ca să fiu sinceră, se destăinuite jurnalista Shanai Tanwar. „Fiind una dintre acele persoane care se confruntă cu anxietatea, crede-mă, știu exact cum e atunci când presiunea devine insuportabilă. Bâțâitul necontrolat al picioarelor, nevoia de a o zbughi acasă uneori, o neliniște permanentă… toate astea îmi sunt extrem de familiare. Întrebarea care m-a frământat cel mai mult a fost dacă nu cumva sunt și alții ca mine.

Mamă, ce surprinsă aveam să fiu!  Sănătatea mintală nu este un subiect prea comod de conversație pentru unii, și nici de prea mare interes. Și de-asta mi-a trebuit o perioadă teribil de lungă pentru a înțelege ce se întâmpla de fapt. Până să apelez la un specialist în consiliere sau să vorbesc cu vreunul dintre prietenii mei. Sau, mai bine zic, înainte să vină perioada examenelor, când toată lumea trece prin aproximativ aceleași stări, și să sparg efectiv în mii de bucăți. De ce sunt chestiile astea foarte comune printre membrii Generației Z? Păi, ar fi mai multe motive, dar o să detaliez doar câteva”, spune Shanai.

Rețelele de socializare. 

Pe bune, când o să lăsăm deoparte telefoanele? Aprecierile și comentariile nu se opresc nici când ne ia somnul, și telefoanele continuă să notifice sonor pentru a ne anunța câți ne plac sau câtor dintre prietenii virtuali pe pasă suficient cât să comenteze. Principala legătură între social media și anxietate este factorul de comparație. Atunci când vezi cum alții trăiesc vieți mai bune pe Insta, în timp ce tu te chinui să găsești un motiv bun să te dai jos din pat, te simți și mai dezamăgită de tine.

Citeste si:  Iata adevarul! Ce se intampla cu organismul femeii cand renunta la anticonceptionale

Ca să nu mai spunem de situația în care urmărești pe cineva care arată mai bine, care are un nou iubit în timp ce tu încă suspini în pumni pe umărul prieteni tale, după fostul. Rețelele de socializare îți reamintesc de lucrurile care-ți lipsesc, deși lucrurile stau cu totul altfel – adică cei mai mulți sunt la fel ca tine și probabil se confruntă cu probleme, la rândul lor.

Imaginea corporală

Ok, nici n-ai idee cât de important este acest aspect. Deși asta are o legătură destul de strânsă cu social media, merită să discutăm separat. În zilele noastre, tendințele în materie de corp se schimbă de la o săptămână la alta; la un moment dat, @skinny era pe val, pentru ca în scurt timp, irealizabila siluetă tip „clepsidră” să ocupe toate ecranele. Ne dorim să ajungem și noi celebrități, influenceri, regine ale fitness-ului, dar ne înecăm amarul într-o pizza și apoi ne studiem dezgustate colăceii.

Imaginea corporală și gradul de apreciere sunt literalmente atât de dependente una de cealaltă încât suntem dispuse să pozăm ciudat, să ne modificăm trupul eliminând câțiva pixeli și să postăm doar pentru a arăta #cute și pentru a obține câteva aprecieri! Dar like-urile nu înseamnă frumusețe. Dar fericirea ta, da!

Prieteniile superficiale și materialiste

Punem gaj toată ciocolata din lume, numai ferească-ne de șerpii pe care-i credem prieteni ani în șir! În primul rând, „Fete rele” e încă de actualitate. Ești suficient de cool să te afișezi cu noi doar dacă ai și tu un Fendi, ceva, și ieși în cluburi de fițe în fiecare noapte. Sau ești invitată doar dacă faci o favoare cuiva, sau dacă se simt ele din cale-afară de generoase. Chiar și printre prieteni adevărați e dificil să stabilești încredere, pentru că se prea poate să fi avut parte de surprize de la prietena ta din clasa a cincea. Și cu toate astea, tot tu ajungi să-ți pui întrebarea – Oare nu-s suficient de bună să le fiu prietenă? Ce are ea și nu am eu? Și cam acesta este momentul în care începi să te transformi în altă persoană. Total.

Citeste si:  VIDEO Cum sa ai un abdomen ca al Nicoletei Luciu. Tot ce trebuie sa faci!

Standarde suuuper-înalte pentru orice

Bun, cu asta nu prea te putem ajuta, din păcate. Trăim într-o lume a geniilor în materie de tehnologie, a CEO de succes la 21 de ani sau a antreprenorilor de nici 18 ani. Asta nu e o problemă a oamenilor, ci a erei în care trăim. Se întâmplă să încercăm constant să trăim într-un sistem în care mediocritatea este respinsă. Nu există respect pentru individ, se așteaptă ca toți să fim de succes și să facem lucruri importante. Totul se rezumă la valoarea brandului sau ceva de genul.

Este important să realizezi că definiția pe care oamenii o formulează pentru succes este diferită, în funcție de abilitățile fiecăruia. Doar pentru că ți-ai luat un an sabatic nu te face mai puțin bună decât prietena ta care a intrat la Stanford. E simplu să te simți un pic (sau mai mult) pierdută când nu ești considerată suficient de productivă, dar crede-mă, n-ar strica să iei o pauză din când în când, și să lași timpul să rezolve. Dacă citind toate cele de până acum te simți chiar și cu 7% mai bine decât înainte sau măcar te-am făcut să spui „mda, are dreptate!”, misiunea mea s-a încheiat. E ușor să spui „du-te la psiholog” sau „capul sus!”, dar uneori, ai nevoie doar de cineva care să te înțeleagă.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: