10 noiembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETu folosesti Diane 35? Se pare ca ar putea cauza moartea!

Tu folosesti Diane 35? Se pare ca ar putea cauza moartea!

Inrolare trafic.ro

Unul dintre cele mai cunoscute contraceptive orale de pe piata, Diane 35, ridica multe semne de intrebare asupra sigurantei dupa ce patru femei au murit din cauza lor, in Franta.

Parisul a suspendat comercializarea Diane 35, Canada duce de ani buni o campanie de descurajare a administrarii, in timp ce, in Romania, 6.300.000 de pilule sunt inghitite anual de femei.

Pilulele Diane 35 sunt cunoscute pe piata ca fiind niste anticonceptionale puternice, care pot fi utilizate si ca tratament impotriva acneei.

Sunt comercializate in Franta inca din 1982 si folosite si in Romania de ani buni. Anual, 300.000 de cutii de Diane 35, echivalentul a 6.300.000 de pastile (21 pe blister), sunt consumate de romance.

Pastilele au ajuns in atentia presei dupa ce patru femei din Franta care luau Diane 35 au murit. Cele patru decese au iscat un scandal mediatic in care principala intrebare la care se cauta raspuns este: cat de sigure sunt?

Ca orice fel de contraceptiv oral, prezint risc de accidente tromboembolice. O substanta denumita acetat de ciproteron poate creste pana la 7 ori riscul de a suferi de tromboza venoasa în cursul primului an de utilizare. Renuntarea la fumat, un stil de viata echilibrat cu miscare suficienta si o alimentatie sanatoasa pot reduce riscul, dar nu-l pot elimina. Pe langa acest lucru, exista numeroase contraindicatii si avertizari la unele femei, in functie de organismul fiecareia.

Semnale de alarma cu privire la acest medicament au fost trase inca de la lansarea lui pe piata, in Franta, in 1982. Pe atunci, revista Prescrire a scris ca Diane 35 poate ridica riscuri pentru ca a fost conceput ca un tratament antiacneic, nu neaparat ca pilula contraceptiva. Faptul ca protejeaza impotriva sarcinii a facut ca Diane 35 sa fie, de-a lungul anilor, mai des folosit ca anticonceptional, decat ca tratament antiacneic. In Canada, pastilele au patruns in 1998. Autoritatile canadiene au inceput sa constientizeze posibilele pericole in 2005, cand au lansat o campanie de descurajare a utilizarii medicamentului.

In Franta anului 2013, comercializarea pilulele a fost suspendata timp de trei luni, dupa ce Agentia Nationala de Securitate a Medicamentelor de la Paris a confirmat ca cele 4 decese, dar si cele 125 de cazuri de tromboze au fost cauzate de administrarea Diane 35.

Autoritatile romane, sesizate la randul lor cu privire la posibilul pericol ridicat de Diane 35, au decis sa nu suspende comercializarea pilulelor.

Medicamentul Diane 35 este autorizat in Romania din 2003, timp in care a fost inregistrat o sigura reactie trombotica, recuperata. In acest interval nu a fost inregistrat niciun deces. O decizie privind acest produs ar putea fi luati dupa evaluarea riscului de catre Comitetul european de farmacovigilenta din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului – EMA, a explicat Anca Crupariu, sef al Departamentului Politici si Strategii al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Siguranta pastilelor Diane 35 ramane, in continuare discutabila. Recomandarea principala a Ministerului Sanatatii, dar si a specialistilor in medicina este ca Diane 35 sa fie administrat doar la sfatul medicului.

Totodata, femeia care ia aceste contraceptive sa se duca regula la medic pentru a verifica daca organismul continua sa reactioneze bine la tratament.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: