Orasul lalelelor si al sabotilor de lemn este construit pe raul Amstel. Centrul cuprinde o multime de obiective turistice si poate fi strabatut la pas.
Prima atestare documentară a numelui Amsterdam o reprezintă un document emis la 27 octombrie 1275 de contele Floris al V-lea de Olanda și Zeelanda. Porecla capitalei olandeze este Venetia nordului.
Amsterdamul ofera turistilor multe variante pentru petrecerea timpului. Zeci de kilometri de canale pe care sa navigheze, sute de stradute stramte pe care sa se plimbe, peste 7.000 de cladiri istorice in inima orasului si bijutieri sau artisti pe care sa-i priveasca practicand activitati vechi de generatii.
Iubitorii de arta se vor simti minunat aici. Orasul ii asteapta cu zeci de muzee, de toate felurile. In Amsterdam sunt cele mai multe muzee pe metru patrat, dintre toate orasele din lume, printre care un Madame Toussaud’s si Muzeul Van Gogh, muzeul Ajax si renumitul Muzeu al Sexului. Pe marii maestrii ai artei olandeze ii poti vizita la Rejksmuseum.
De la inceputul aparitiei sale Amsterdam a fost un oras comercial. Se faceau schimburi cu peste, condimente, blanuri, bulbi de flori si artefacte. Astazi, ultramodern si pitoresc, orasul are oferta bogata cand vine vorba despre shopping. Stradute pietonale cu buticuri excentrice, bulevarde aglomerate cu mall-uri moderne.
De traditie in Amsterdam sunt pietele in aer liber unde poti cumpara orice, de la mobila, obiecte vintage, bijuterii,chilipiruri pana la suveniruri. Bloemenmarkt, sau Piata Florilor, aflata pe unul dintre cele mai vechi canale ale orasului, este o cunoscuta atractie turistica .
Pentru distractie, trebuie sa vizitezi, la ore nocturne, Red Light District. Cartierul se intinde pe doua canale si este locul unde damele de companie, in tinute sumare, isi imbie clientii, de la ferestrele luminate in rosu.
In Amsterdam marijuana este legalizata. Cafenelele au voie sa vanda clientilor cu varsta peste 18 ani, canabis in cantitati mai mici de 5 grame.