Te-ai gandit vreodata in ce masura alimentele pe care le manaci iti pot afecta pielea? De-a lungul timpului nenumarate teorii au demonstrat faptul ca un regim alimentar nesanatos poate crea o serie de probleme pielii, acest subiect controversat fiind mult mai complex si mai profund decat pare.
Chiar daca unii specialisti spun ca nu exista dovezi in acest sens, este cunoscut faptul ca ceea ce mancam afecteaza puternic sanatatea noastra si, prin urmare, pielea noastra.
Exista alimente care consumate in exces si pe o perioada mai lunga de timp pot avea efecte negative asupra pielii, provocand acneea, ridurile si alte probleme cutanate, cum ar fi eczemele sau psoriazisul. Prin urmare, daca iti doresti o piele cu aspect tanar si stralucitor, asigura-te ca regimul tau alimentar include alimente nutritive, deci sanatoase.
Carbohidratii rafinati
Carbohidratii rafinati includ dulciurile, prajiturile si alte alimente procesate, care sunt lipsite de substante nutritive, cum ar fi vitaminele, fierul, fibrele. Aceste alimente sunt bogate in zahar si faina alba, iar consumate in cantitati mari duc la cresterea productiei de androgeni, hormoni masculini care stimuleaza activitatea glandelor sebacee si, prin urmare, productia de sebum, care poate duce la aparitia acneei.
Zaharul
Problema excesului de zahar este destul de complicata si incepe cu un proces numit glicozilare, care impiedica functionarea corecta a proteinelor. Colagenul, o componenta esentiala a pielii, reprezinta aproximativ 40% din proteinele corpului, iar daca acesta este afectat de glicozilare se pot resimti efectele negative ale acestui proces asupra pielii.
Alimentele sarate
Chiar daca alimentele sarate sunt delicioase, evita-le deoarece nu iti aduc niciun beneficiu. Un castron mare cu chips-uri si covrigei, pe care-l poti consuma relaxata in fata televizorului poate avea asupra organismului efecte negative datorita cantitati mari de sodiu, fiind echivalent cu o masa bogata in grasimi saturate. Excesul de sare provoaca umflarea tesuturilor si pierderea elasticitatii pielii.
Grasimile
Zaharul si carbohidratii consumati in exces sunt transformati in grasimi. Nu toate grasimile sunt bune pentru sanatate, iar cele care provin din zahar, cu siguranta, nu sunt cea mai buna alegere.
Poate te intrebi cum afecteaza consumul de grasimi sanatatea pielii tale? Este de retinut fapul ca pielea are nevoie de oxigen, in vederea mentinerii sanatatii sale, intrucat acesta faciliteaza productia de colagen, elastina si alte elemente vitale, iar aceste grasimi pot diminua cantitatea de oxigen, creand o serie de afectiuni cutanate.
Produsele lactate
Multe studii au demonstrat ca produsele lactate pot afecta in mod negativ pielea. Cu exceptia iaurtului, s-a dovedit ca acestea, in special laptele, cresc riscul eruptiilor cutanate. Laptele contine hormoni androgeni care cresc productia de sebum si hormoni de crestere care pot provoca diverse eruptii la nivelul pielii. Iaurtul este alegerea ideala, deoarece prin procesul de fermentare 80% din acesti hormoni de crestere sunt eliminati.
Sucurile si cafeina
Datorita continutului bogat in zahar, indulcitori artificiali si cafeina, exista sanse sporite ca aceste bauturi sa favorizeze aparitia problemelor cutanate, cum ar fi acneea sau ridurile. De asemenea, benzoatul de sodiu, un conservant utilizat in prepararea sucurilor, poate fi responsabil de aparitia eruptiilor cutanate. Cafeina amplifica nivelul de stres, iar in momentele stresante pielea este lipsita de sange si oxigen, deci putem spune ca este lipsita de viata.