Sa reduci aportul de grasimi sau de carbohidrati ca sa slabesti mai eficient? Care e metoda ideala de slabit? La aceasta intrebare au gasit, dupa 12 ani de cercetari, raspuns oamenii de stiinta.
Dupa 12 ani de cercetari, oamenii de stiinta din cadrul Institutului National pentru Sanatate din SUA au reusit sa ofere un raspuns la intrebare: ce contribuie mai mult la slabitul sanatos – un regim alimentar scazut in grasimi sau unul scazut in carbohidrati?
Potrivit rezultatelor cercetarii publicate in revista de specialitate „Cell Metabolism”, reducerea aportului de grasimi in organism contribuie mai mult la slabit decat reducerea aportului de carbohidrati. La aceasta concluzie a ajuns grupul de specialisti condusi de Kevin Hall, cercetator la Institutul National pentru Diabet si Boli Digestive si Renale din SUA.
Intr-adevar, si limitarea aportului de carbohidrati duce la modificari in cantitatea de grasimi eliminata in timpul arderilor metabolice. Insa, per total, scaderea aportului de grasimi din alimentatie duce la rezultate mai bune in materie de slabit.
Profesorul Hall a atras atentia ca, in felul acesta, poate fi inteles si mai bine faptul ca nu toate caloriile sunt egale.
Intr-adevar, daca o persoana supraponderala care obisnuieste sa manance mai mult carbohidrati decat grasimi reduce semnificativ aportul de carbohidrati, va slabi mai mult decat daca reduce nivelul de grasimi. In acest sens, profesorul Kevin Hall precizeaza ca trebuie avute in vedere si principalele cauza ale ingrasarii, mai exact, de unde provine, in primul rand, aportul caloric zilnic.
Totusi, invariabil, pe termen lung este foarte dificil si chiar contraindicat medical sa sustii oricare dintre cele doua variante de regim alimentar pentru slabit. Corpul are nevoie deopotriva de grasimi sanatoase si de carbohidrati.
Secretul unui regim alimentar sanatos care sa duca la slabit, in mod treptat – in timp, si care sa asigure mentinerea unei greutati corporale normale consta, de fapt, in alimentele din care corpul isi extrage grasimile si carbohidratii. Va fi mereu o diferenta majora intre grasimile provenite din 50 de grame de alune de padure neprajite, doar coapte, si grasimile provenite dintr-un mezel, precum va fi mereu o diferenta intre carbohidratii proveniti din fructe si cei din covrigei.