26 ianuarie , 2025

Ultimele articole

AcasăDIETEAlimente bogate în proteine

Alimente bogate în proteine

Inrolare trafic.ro

Auzim periodic cât este de important să avem o alimentaţie variată, care să includă proteine şi alţi nutrienţi necesari organismului nostru. Ce sunt însă proteinele, de ce sunt necesare şi care sunt sursele din care le putem consuma?

Ce sunt proteinele şi „cu ce se mănâncă” ele

Proteinele sunt lanţuri moleculare formate din aminoacizi, substanţe ce nu pot fi create de organism şi care trebuie furnizate acestuia prin alimentaţie. Proteinele, alături de carbohidraţi şi lipide, constituie o sursă de energie şi sunt stocate la nivelul ţesuturilor, joacă rol de catalizator al reacţiilor chimice din organism şi au rol de apărare a organismului la nivel celular.

Surse de proteine

Mulţi oameni asociază consumul de proteine exclusiv consumului de carne şi produse animale, în realitate însă, acestea putând fi găsite şi în multe plante, fructe oleaginoase şi legume. Cei care au o alimentaţie obişnuită îşi iau aportul de proteine din carne, cea mai bogată în proteine fiind carnea slabă (cea de curcan sau pui), din produse lactate (telemeaua, caşcavalul şi brânza de burduf având o cantitate mare de proteine), sau din ouă, o bună parte din proteine fiind conţinute de albuş.

Citeste si:  Dieta eficienta de detoxificare. Asa slabesti jumatate de kilogram pe zi

Pe de altă parte, vegetarienii şi veganii sunt nevoiţi, datorită rigorii alimentaţiei lor, să consume alte tipuri de produse, unele din ele fiind foarte bogate în proteine. Din meniul lor nu ar trebui să lipsească cerealele integrale, fructele, legumele, fructele oleaginoase şi plantele.

Ce se întâmplă cu fructele

Dintre fructe, cele mai bogate în proteine sunt prunele, caisele uscate, stafidele şi avocado, acestea fiind şi o bună sursă de fibre şi vitamine. În ceea ce priveşte legumele, fasolea, mazărea, broccoli, varza şi ciupercile sunt câteva dintre alimentele de bază în meniul oricărui vegetarian, acestea conţinând cele mai multe proteine.

Fructele oleaginoase, în această categorie intrând fisticul, nucile, arahidele, alunele de pădure, fisticul, nucile caju şi o varietate mare de seminţe, precum cele de chia, de dovleac, de in sau de susan, sunt atât o sursă importantă de proteine cât şi de fibre, grăsimi nesaturate.

Deşi sunt destul de controversate, din pricina culturilor care pot fi modificate genetic, produsele obţinute din soia sunt şi ele la loc de cinste în meniul vegetarienilor, putând substitui alimente din produse animale precum laptele, carnea sau brânza. Soia este o plantă foarte sănătoasă cu multiple beneficii asupra organismului, cu condiţia ca aceasta să nu fie modificată genetic. Tot în locul laptelui, la micul dejun de exemplu, poate fi consumat laptele de cocos sau cel de migdale alături de cereale integrale, pentru o masă hrănitoare.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: