Regimul alimentar sărac în nutrienți și lipsa exercițiilor fizice nu sunt doar cauzele obezității, ale tensiunii arteriale și ale diabetului, ci și a îmbătrânirii premature.
Trăim mai rapid, mai intens și mai nesănătos, din acest motiv îmbătrânim și mai repede decât părinții noștri, arată un studiu efectuat în Olanda. Deși avem medicamente mai eficiente în tratarea bolilor și ne-a crescut speranța de viață în ultimele secole, îmbătrânim fizic mai repede decât o făceau părinții noștri.
Chiar dacă avem mai multe informații despre ceea ce înseamnă un regim alimentar echilibrat, condiții de muncă mai bune decât predecesorii noștri și acces la medicamente mai bune, tot mai multe persoane prezintă probleme de greutate chiar de la vârste fragede, în tinerețe, și dezvoltă afecțiuni de tensiune și diabet mult mai repede.
Din acest motiv, cei care au acum 15 ani vor îmbătrâni mai repede decât cei care au 35, iar cei care au 35 de ani îmbătrânesc, la rândul lor, mai repede decât cei care au 65, arată studiul efectuat în Olanda.
Astăzi, două treimi din populație este supraponderală și obeză, iar – în 2050 – 90% din populație va avea astfel de probleme.
Aceste concluzii triste vin în urma unui studiu extins pe 16 ani și efectuat asupra a 6.000 de persoane. Ele au fost urmărite pe parcursul celor 16 ani, oamenii de știință analizându-le stilul de viață, alimentația, nivelul de efort fizic și nivelul de stres.
Gerben Hulsegge, cercetător la Institutul Național de Sănătate Publică din Olanda, cel care a coordonat studiul început în 1987 și l-a publicat în revista de specialitate „European Journal of Preventive Cardiology”, atrage atenția că „procentul ridicat de copii și tineri obezi va face ca aceste persoane, când vor împlini 40 de ani, să aibă aceleași probleme medicale ca cei care au în prezent 55 de ani”.
„Cu alte cuvinte, îmbătrânim cu 15 ani mai repede decât generațiile trecute”, a avertizat Hulsegge.