Despre alcool s-au scris multe – atat despre beneficiile consumului moderat al anumitor tipuri de bauturi alcoolice, precum vinul, cat si despre efectele nocive ale excesului. Dar v-ati intrebat oare de ce corpul unei femei reactioneaza altfel la bautura decat cel al barbatului?
De mai bine de 10.000 de ani oamenii consuma bauturi fermentate, adica forma de alcool, iar aceasta practica a fost, de-a lungul timpului, si laudata, si blamata. In timp ce consumul moderat – unu sau cel mult doua pahare de vin de calitate – poate aduce beneficii sanatatii, mai ales de natura cardiovasculara, prea mult alcool strica. Au dovedit-o medicii si a constatat acest lucru aproape fiecare adult care s-a confruntat, pe propria piele sau fata in fata, cu cazuri de excese.
Dar cu ce difera consumul de alcool de la femei la barbati si de ce femeile nu pot bea cot la cot cu reprezentantii sexului tare? Iata marile diferente dintre sexe in ceea ce priveste “trasul la masea”!
1. Femeile beau haotic
Spre deosebire de barbati care obisnuiesc, adesea, sa bea cate o bere-doua pe zi, mai ale in sezonul cald, femeile beau mai rar, insa, in acele momente, fac exces. Astfel ca, desi barbatii beau mai des, femeile se imbata mai des, depasind adesea media de sase pahare pline de alcool la o singura ocazie.
2. Femeile nu tolereaza la fel de bine alcoolul
Corpul unei femei tolereaza altfel alcool comparativ cu trupul unui barbat, iar motivele din spatele acestui fapt nu sunt inca pe deplin cunoscute de oamenii de stiinta. Unele ipoteze sustin ca hormonul feminin estrogen interactioneaza cu alcoolul astfel incat creste nivelul de toxicitate asupra ficatului, in timp ce alte ipoteze stiintifice arata ca exista enzime diferinte in stomacul unei femei, fata de cel al barbatului, motiv pentru care reprezentantele sexului frumos nu suporta atat de bine cantitatile mari de alcool. Totodata, mai poate avea legatura si cu faptul ca trupul femeii contine, pe kilogram, mai putina apa decat cel al barbatului, motiv pentru care alcoolul se dilueaza mai greu si mai lent in corpul femeii, spre deosebire de cel al reprezentantului sexului tare. Acest lucru a fost dovedit printr-un simplu alcooltest. Chiar daca o femeie si un barbat beau exact aceeasi cantitate de alcool, alcoolemia ei va fi usor mai mare decat a lui.
3. Alcoolul ridica mai multe probleme de sanatate femeii
In mare parte pentru ca femeia tolereaza mai greu alcoolul, ea este mai expusa riscurilor asociate consumului. Acestea include boli de inima sau si alte afectiuni asociate, cele la nivelul ficatului, cancerul de san, precum si dependenta de alcool. Pentru ca o femeie sa nu se expuna riscurilor asociate consumul de alcool, ea nu ar trebui sa bea mai mult de sapte pahare pe saptamana sau nu mai mult de trei pahare la o ocazia, in timp ce barbatii pot bea pana la 14 pahare de alcool de saptamana si pana la 4 intr-o singura zi.
4. Creste riscul de cancer la san
Toate studiile stiintifice au demonstrat ca exista o asociere intre consumul de alcool si aparitia cancerului la san. In timp ce o femeie care bea un pahar de vin pe zi se expune unui risc minim de aparitie a cancerului mamar, o femeie care bea cinci pahare pe zi prezinta un risc cu 50% mai mare de imbolnavire decat una care nu bea deloc.
5. Alcoolismul este mai letal la femei
Un studiu german publicat anul trecut a demonstrat ca dependenta de alcool este de doua ori mai mortala la femei decat la barbati. Rata decesului in randul femeilor alcoolice este de patru ori mai mare decat in randul femeilor care nu beau alcool si de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor care consuma licorile lui Bachus.