Sanatate

Aportul de fibre in alimentatie scade riscul de cancer mamar

sani

Un regim alimentar bogat in fibre are beneficii multiple asupra sanatatii, de la normalizarea greutatii corporale la scaderea riscului aparitiei diabetului pana la prevenirea astmului si a alergiilor.

Un studiu recent efectuat de un grup de cercetatori de la Harvard a demonstrat, insa, ca beneficiile unui aport ridicat de fibre in alimentatie este si mai mare: acest tip de regim alimentar scader riscul aparitiei cancerului mamar!

Femeile care, in adolescenta, au consumat mai multe fructe si legume – avand un aport ridicat de fibre – prezinta mult mai putine riscuri de a suferi de cancer de san pe parcursul vietii, decat femeile care au avut o alimentatie bogata in fibre in adolescenta.

Potrivit lui Maryam Farvid, cercetatoarea care a coordonat studiul, nutritia in prima parte a vietii unei femei, mai cu seama in pubertate si mai apoi in adolescenta, are un rol semnificativ asupra riscului aparitiei cancerului de san in perioada de premenopauza. La aceasta concluzie a ajuns Farvid dupa analizarea stilului de viata, a regimului alimentar si a evolutiei starii de sanatate a peste 90.000 de femei din 1991 incoace, ce aveau la momentul demararii studiului intre 27 si 55 de ani.

Analizarea datelor a aratat ca femeile care au mancat alimente bogate in fibre in perioada adolescentei prezinta cu 16% mai putine riscuri de a suferi de cancer mamar pe timpul vietii. Mai mult, riscurile scad in permanenta cu 15% la fiecare 10 grame de fibre consumate in plus, ani la rand, zilnic.

Aceste analize sunt o dovada clara ca ceea ce oferim de mancare copiiilor nostri reprezinta un factor major ce influenteaza riscul aparitiei diverselor forme de cancer, a precizat Fredrick John Stare profesor de epidemiologie si nutritie din cadrul Scolii de Sanatate Publica T.H. Chan din cadrul Universtatii americane Harvard.