Zgomotele: ce efect au asupra sănătății?. De la zumzetul țânțarilor până la sirenele de pe stradă, de la motoare de tot felul până la alarma ceasului… în viața de zi cu zi suntem înconjurați de diverse zgomote, mai mult sau mai puțin intense ori supărătoare. Ce efecte au acestea asupra sănătății noastre și cum ne putem conserva auzul?
Cuprins
Zgomotele: ce efect au asupra sănătății?
Auzul este un simț vulnerabil, așa că ar fi bine să te străduiești să-l protejezi. Căci poate nu știai, dar expunerea repetată sau prelungită la zgomote puternice nu doar că poate provoca tulburări auditive, ci influențează negativ întregul organism. Problemele de auz nu apar doar la persoanele vârstnice, ci și la grupele de vârstă mai tinere. Statisticile arată că aproape 7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani sunt afectate deja de o scădere a auzului.
Oboseala auditivă
După un concert sau o petrecere zgomotoasă, am simțit cu toții simptome precum urechi înfundate, auz neclar, țiuituri. Acea senzație neplăcută de „vată în urechi“, apărută din cauza unui zgomot intens, trădează oboseala auditivă, definindu-se ca epuizare a sistemelor senzoriale și diminuare a sensibilității organului auditiv. Din fericire, acest fenomen este reversibil: scăderea de auz cauzată de oboseala auditivă dispare de la sine în câteva ore sau a doua zi la trezire.
Atenție! Dacă resimți oboseală auditivă în ciuda faptului că expunerea la zgomot nu a fost prea importantă înseamnă că ai un sistem auditiv sensibil, pe care trebuie să-l menajezi.
Niveluri de surditate
Celulele senzoriale ciliate din urechea internă care permit auzirea se formează în întregime înainte de naștere și nu se pot regenera. Orice pierdere de auz legată de distrugerea celulelor ciliate este ireversibilă. Există mai multe stadii ale surdității: Stadiul 1 – surditate ușoară. Nu îți dai seama de scăderea auzului. Frecvențele sonore folosite în vorbire nu sunt afectate. Stadiul 2 – surditate medie. Apar dificultăți în ascultare, în special a vocilor feminine, căci frecvențele acute sunt primele atinse. Nu înțelegi tot ce se spune.
Stadiul 3 – surditate profundă și ireversibilă. Pierderea auzului este totală sau aproape totală.
Probleme de sănătate
Pe lângă tulburările de auz (oboseală auditivă, surditate, țiuituri permanente în urechi, sensibilitate exagerată la anumite sunete), zgomotele pot avea și alte efecte negative asupra organismului, după cum o dovedesc studiile recente: Stres și probleme cardiace Când durează mult sau sunt repetate des, zgomotele provoacă stres, care determină secreția de catecolamine (hormoni ce cresc frecvența cardiacă și tensiunea). Hipertensiune arterială Zgomotul favorizează apariția hipertensiunii arteriale. Conform studiilor, cu cât expunerea la zgomote e mai lungă, cu atât e mai prezentă hipertensiunea și cu atât valorile ei sunt mai mari. Tulburări de somn Prezența zgomotelor în timpul serviciului afectează calitatea somnului. S-a dovedit că angajații care au parte de numeroase zgomote la locul de muncă adorm mai greu, dorm puțin și se trezesc frecvent noaptea.
Alte efecte: creșterea colesterolului, oboseală, scăderea imunității, a vederii nocturne și a capacității de concentrare.
Auzi bine?
Care sunt semnele care te avertizează că este posibil să ai probleme cu auzul și că ar fi bine să te prezinți la medicul ORL pentru a-ți testa capacitatea auditivă? Ți se întâmplă deseori să rogi persoanele cu care stai de vorbă să repete. Când vorbești la telefon, înțelegi cu greu ce îți spune interlocutorul. Ai deseori senzația că oamenii din jurul tău mormăie sau vorbesc neclar. Când te afli într-un loc zgomotos, nu prea înțelegi ce îți spun cei care vorbesc. Când te uiți la televizor, cei din familie îți spun mereu să dai sonorul mai încet.
Îți este greu să precizezi exact locul de unde vin sunetele (e posibil să-ți fi pierdut abilitatea de a auzi stereo).
Consult de specialitate
Dacă în ultimii cinci ani nu ai făcut niciun test de auz sau dacă ai observat că nu prea mai auzi bine, programează-te chiar acum la un medic ORL, care îți va face o audiogramă. Adresează-te medicului dacă ai suferit un traumatism, iar lipsa auzului persistă de mai mult de 12 ore.
Nu uita! Cu cât te expui mai mult la zgomote puternice, cu atât se diminuează capitalul tău auditiv (se distrug tot mai multe celule ciliate din urechea internă).