Cuprins
Iute, dar plin de vitamine, hreanul deține secretul sănătății. Află cum și unde să îl folosim mai bine.
Hreanul ne impresionează de fiecare dată până la… lacrimi. Gust pătrunzător, iuțeală de foc și căldură instant în tot corpul, asta e ce aduce el cu sine.
Cum se folosește
Hreanul nu trebuie încălzit, altfel își pierde toată iuțeala. De aceea se folosește de obicei crud. Se rade și se păstrează la borcan (sau se poate cumpăra ca atare). Însă rădăcina proaspătă are o aromă irezistibilă: se decojește numai bucata pe care vrem să o radem, restul se înfășoară într-un prosop umed și se păstrează la frigider (în acest fel, bucata de hrean rămasă se va menține proaspătă).
Hreanul ras se poate păstra la congelator.
Se servește de obicei cu carne, în special rasol sau roastbeef, dar și cu pește, cum ar fi somon sau crap. Gustul lui iute îl face un bun partener pentru mere și țelină, de exemplu în salata de crudități, dar și în gustări cu somon afumat și carne rece.
Nu există sushi fără pasta verde wasabi: aceasta se obține din hreanul japonez, care este mult mai iute decât cel european.
La noi se găsește ca praf sau pastă, rareori sub formă de rădăcină.
Rasol cu sos de hrean
Ingrediente pt. 4 porții
• 1 kg carne de vită (rasol) • sare • 1 foaie de dafin • 1 lingură boabe de piper • 150 g morcovi (tăiați cuburi) • 150 g țelină verde (tăiată cuburi) • 200 g praz (tăiat rondele) • 500 g cartofi (tăiați cuburi) • 30 g unt • 25 g făină • 120 g smântână • 20 g hrean ras • zahăr
• 1 linguriță suc de lămâie
Preparare
1 Se spală carnea, se șterge și se așază în 1,5 l apă clocotită cu o linguriță și jumătate de sare, foaia de dafin și boabele de piper. Se dă în clocot și se lasă apoi să mai fiarbă înăbușit cca 2 ore. Se adaugă apoi morcovii, țelina, prazul și cartofii; se acoperă cu un capac și se mai lasă să fiarbă înăbușit circa 20 de minute. Se scoate rasolul și se lasă să se răcească. Se strecoară supa și se păstrează legumele la cald.
2 Se topește untul și se călește în el făina până devine aurie. Se adaugă 375 ml supă de rasol și smântâna; se dau în clocot și se lasă să fiarbă fără capac circa 5 minute.
Se adaugă apoi hreanul, sare, zahăr și lămâie.
3 Se taie carnea felii și se servește cu legume și sos; eventual se ornează cu hrean ras și ceapă verde.
Preparare: 30 min.; La fiert: cca 2 ore și jumătate; Per porție: cca 600 kcal; Proteine: 58 g; Grăsimi: 28 g;
Carbohidrați: 34 g