Tulburările de personalitate – Află cum se manifestă cele mai grave tulburări. Cum și de unde apar tulburările de personalitate sunt încă niște întrebări controversate. Se spune că astfel de tulburări apar datorită unui mediu inadecvat la care este expus pacientul tânăr, de asemenea și caracterul genetic își are contribuția lui.
Cuprins
Tulburările de personalitate afectează viața socială a pacientului, modul său de percepție, gândire și răspuns. Indivizii afectați de tulburările de personalitate pot fi impredictibili și vor devia frecvent de la așteptările sociale.
Tulburările de personalitate – Află cum se manifestă cele mai grave tulburări
Sunt cunoscute 10 tipuri de tulburăr de personalitate, toate fiind grupate în trei tipuri de modele:
A: personalitatea paranoidă, schizoidă și schizotipală.
B: personalitatea antisocială, teatrală, narcisistă, de graniță-borderline.
C: personalitatea evitantă, dependentă, obsesiv-compulsivă.
Persoanele care au tulburări de personalitate sunt predispuse să dezvolte mai rapid tulburări psihiatrice decât persoanele normale. Afecțiunile de mai sus atrag după sine o serie de tulburări specifice, după cum urmează:
Modelul A: Pacienții cu personalitatea paranoidă au un risc crescut de agorafobie, depresie majoră, tulburare obsesiv-compulsivă și abuz de substanțe.
Cei cu personalitate schizoidă pot dezvolta depresie majoră.
Pacienții cu personalitate schizotipală pot dezvolta afecțiune psihotică ușoară, tulburare schizofreniformă sau iluzională. La momentul diagnosticului 30-50% au depresie majoră concurentă și aproape toți au avut cel puțin un episod de depresie majoră.
Modelul B: Persoanele antisociale riscă să dezvolte tulburări anxioase, abuz de substanțe interzise.
Personalitatea de graniță este asociată cu abuzul de substanțe interzise, bulimie și stres. Suicidul este un risc particular la pacienții de graniță.
Personalitatea teatrală este asociată cu tulburările somatiforme.
Persoanele care suferă de narcisism prezintă un risc de anorexie nervoasă și abuz de substanțe, dar și depresie.
Modelul C: Personalitatea evitantă este asociată cu anxietatea și cu fobia socială.
Personalitatea dependentă face individul care suferă de această afecțiune să se acomodeze greu din punct de vedere social.
Pacienții cu personalitate obsesiv-compulsivă suprezintă riscul de infarct miocardic.
Pentru astfel de afecțiuni nu există un tratament medicamentos, ci doar terapie, care poate fi psihoterapie, terapie de grup, cognitivă.
Dacă te regăsești în ideile de mai sus, consultă un psiholog!