Spalatul pe fata a intrat aproape in automatism pentru multi dintre noi si putini ne-am pus vreodata problema daca efectuam corect pasii de ingrijire a tenului.
Insa ingrijirea corecta a pielii presupune mai multe aspecte decat stim multi dintre noi. Daca nu folosim produsele de curatare potrivite, temperatura apei si procesul de masare din timpul spalarii pe fata, putem sa le afectam tenul fara sa ne dam seama. Iata care sunt cele mai frecvente zece greseli in spalarea pe fata pe care multi oameni pe comit zilnic.
1. Alegere produsului de curatare gresit
Un produs de curatare a tenului trebuie sa aiba capacitatea de a indeparta murdaria de pe fata, de la particulele de praf care se depun pe ten in timpul zilei la produsele de machiaj. Insa nu trebui sa indeparteze si uleiurile esentiale secretate de piele care actioneaza ca bariera protectoare in fata factorilor nocivi din mediul inconjurator. Din acest motiv nu trebuie sa folosim nici sapun, nici gel sau alt produs care actioneaza prea agresiv asupra pielii, uscand-o si iritand-o.
2. Spalatul excesiv
Din dorinta de a fi cat mai curati, unii dintre noi exageram cu frecatul pielii cu produsul de curatare folosit. Masarea puternica, cu miscari rapide, poate irita pielea. Mai mult, pentru ca indeparteaza uleiul natural secretat de ten, genereaza practic o supraproductie a acestuia, fapt care duce la ingrasarea tenului.
3. Temperatura gresita a apei
Apa fiebinte nu deschide porii, iar cea rece nu ii inchide. Aceste notiuni sunt simple mituri de curatare a tenului. Adevarul este ca porii nu au muschi ca sa se contracte si sa se relaxeze, pentru ca inchiderea si deschiderea lor sa fie posibila. Mai mult, apa prea calda lezeaza tenul si favorizeaza excesul de sebum. Cel mai indicat este sa folosim apa calaie pentru spalarea pe fata.
4. Exfolierea excesiva
Procedeul de exfoliere nu ar trebui pus in aplicare mai des de trei ori pe saptamana si asta doar in cazul in care produsul de exfoliere este relativ delicat. Produsele foarte grunjoase nu ar trebui intinse pe piele mai mult de o singura data pe saptamana.
5. Clatirea insuficienta
Fara sa ne dam seama, multi dintre noi nu ne clatim temeinic fata, lasand pe piele substantele din produsul de curatare, fie acesta sapun, gel sau spuma. Aceste substante irita pielea, motiv pentru care trebuie sa ne asiguram de fiecare data ca intreaga fata este clatita temeinic cu apa calduta.
6. Folosirea unor produse iritante
Colorantii, esentele de parfum, conservantii sintetici precum parabenii, toti prezenti in produsele de ingrijire a tenului afecteaza pielea si pot face mai mult rau decat bine. Asigura-te ca produsul pe care-l aplici pe piele, indiferent ca este vorba de sapun, de apa tonica sau de crema hidratanta, contine cat mai putine astfel de elemente, citind cu atentie eticheta. Unele substante pot genera chiar si reactii alergice, precum iritatiile pe piele.
7. Frecatul cu prosopul
Pentru a indeparta apa de pe fata, nu trebuie sa te freci cu prosopul, ci sa-ti tamponezi usor tenul cu acesta. Daca agresezi pielea cu miscari rapide si puternice in timp ce te stergi cu prosopul pe fata, risti sa-ti accentuezi liniile fine si ridurile.
8. Hidratarea intarziata
Dupa curatarea pielii si tamponarea ei cu prosopul, aceasta trebuie hidratata de indata. Nu astepta cinci minute, zece sau un alt interval de timp pana sa aplici crema pe fata.
9. Produsele care ne fac gaura in buzunar
Exista preconceptia ca ce este scump este si de calitate. In materie de ingrijire a tenului, nu trebuie sa cheltuim o avere pe produse. Ba dimpotriva, cele naturale, pe baza de ingrediente neprocesate sunt relativ ieftine, dar si foarte eficiente in protejarea tenului. Mai mult, nu trebuie sa cheltuim sume importante pe masti de fata, in conditiile in care ne putem sa le facem de unii singuri cu produsele din casa.
10. Teama de uleiuri
Pielea produce in mod natural uleiuri care o protejeaza, insa teama de a avea tenul gras se face sa actionam la curatarea excesiva, dar si la a nu folosi creme uleioase. Dar uleiurile naturale sunt adevarate medicamente pentru diversele probleme ale tenului, precum acneea, iritatiile. Uleiul de migdale, de piersici, de masline sau chiar de floarea soarelui au proprietati de curatare a pielii fara a o leza in niciun fel.