Doar 11% din aportul zilnic de sare provine din solnita, restul ajungand in organism din alimentele consumate, motiv pentru care este greu sa stabilim exact cata sare mancam zilnic.
Cantitatea de sare recomandata pe zi, pentru un om adult, este 5-6 grame, iar parintii ar trebui sa limiteze aportul de sare al copiilor la cel mult 2 grame pe zi. Un studiu efectuat, insa, in Uniunea Europeana arata ca fiecare om ingereaza, aproximativ 18 pana la 24 de grame de sare pe zi. Cu alte cuvinte, mult prea mult. Retentia de apa, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare sunt doar cateva dintre afectiune care pot aparea pe fondul consumului excesiv de sare. Din acest motiv, vizionam zilnic spoturi tv care ne spun sa reducem consumul de sare, pe langa cel de zahar si grasimi.
Dar si prea putin sare in organism poate declansa probleme de sanatate, iar riscul creste odata cu cresterea temperaturilor. Cu cat omul transpira mai mult, cu atat pierde mai multa sare si minerale din organism, motiv pentru care un aport usor crescut de sare pe timpul verii este chiar recomandat.
Si totusi, cata sare consumam reprezinta o mare enigma pentru medici, dar si pentru fiecare om in parte care isi ridica aceasta problema. Potrivit Institutului de Medicina in SUA, este dificil de stabilit aportul exact zilnic de sare, informeaza WebMD.
„Studiile au aratat ca oamenii depun efort pentru a reduce consumul de sare, dar acest lucru ridica problema cata sare este prea putin”, atrage atentia Brian Strom, presedintele Institutului american de Medicina, profesor de sanatate publica si medicina preventiva la Scoala de Medicina Perelman din cadrul Universitatii Pennsylvania din Philadelphia.
„Din pacate, mesajul public este vag. In general, consumam mai mult sare, motiv pentru care trebuie sa reducem aportul zilnic, dar stabilirea cantitatii exacte ingerate si celei necesare organismului este dificila”, continua profesorul Strom.
Profesorul de medicina Joachim Ix atrage atentia ca doar 11% din aportul zilnic de sare provine din solnita, restul intrand in organism din alimente. „O mare parte din sarea consumata pe zi provine din alimentele procesare industrial”, spune profesorul Ix.
Samantha Helles, nutritionist la centrul medical Langone din New York, sustine afirmatia lui Joachim Ix: „Multe produse au un continut surprinzator de mare de sodiu, adica sare, inclusiv painea, cerealele de la micul dejun si chiar si dulciurile”. „Aproximativ doua treimi din aportul de sare dintr-o zi provine din produsele procesate.”
Asadar, cum aflam cata sare mancam, de fapt, zilnic. Heller sustine ca singurul mod prin care putem afla este citirea etichetei si tinerea unui jurnal zilnic. „Comparati etichetele! Spre exemplu, sunt pe piata cereale pentru micul dejun care au pana la 290 de miligrame de sare pe suta de grame, dar si care au 0 miligrame. Cititi etichetele si alegeti produsele cu cel mai mic continut de sare sau sodiu, depinde cum este trecuta, pe suta de grame. Faceti un experiment: treceti pe foaie cantitatea de aliment consumat si uitati-va pe eticheta pentru a afla cata sare contine. Faceti un calcul usor si va veti da seama, la finalul zilei, aproximativ cat ati consumat. Daca mancati la fast-food in ziua respectiva si lantul nu are trecute pe meniu si valorile nutritionale, atunci este mai greu de estimat. Nu mancati intr-o zi deloc in oras si nimic comandat pentru a stabili macar aportul minim. Astfel va veti da seama daca este prea mult sau prea putin. Multi dintre noi vom constata ca este, insa, prea mult”, spune nutritionistul Samantha Heller.