22 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETot ce trebuie sa stii despre chistul ovarian ca sa eviti aceasta...

Tot ce trebuie sa stii despre chistul ovarian ca sa eviti aceasta problema

Un chist ovarian este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei. Acesta apare ca urmare a procesului lunar de ovulatie si in marea majoritate din cazuri nu prezinta un risc major, fiind catalogat ca formatiune benigna la nivelul ovarelor.

In fiecare luna, in ovare se formeaza foliculi care contin in interior celule sexuale feminine. Pana la jumatatea ciclului lunar foliculul creste, dupa care elibereaza ovocitul catre trompele uterine. Ulterior, foliculul gol se atrofiaza. In cazul in care insa ovocitul nu este eliberat, acesta continua sa creasca in folicul, devenind in timp chist ovarian. Potrivit medicilor, ovarul drept este cel care prezinta cel mai mare risc de formare a unui chist, problema fiind extrem de extinsa la femeile aflate in perioada fertila de viata si cu o incidenta mult mai rara la cele aflate in perioada de menopauza.

   Chist ovarian simptome

   De cele mai multe ori chisturile ovariene sunt asimptomatice. In plus, si atunci cand prezinta simptome, acestea pot fi confundate cu cele produse de alte afectiuni precum cancerul ovarian, inflamatiile pelviene sau sarcinile ectopice. Este important insa sa fii atenta la orice fel de simptome ar putea aparea si sa consulti imediat medicul. In cazul unui chist ovarian, nu trece cu vederea niciodata menstruatiile neregulate, durerile pelviene, senzatiile de presiune la nivelul intestinului subtire, dificultatile de urinare si durerile in timpul actului sexual precum si marirea senzitivitatii la nivelul sanilor similara cu cea din perioada unei sarcini.

   Chist ovarian tratament

chistul ovarian   O mare parte din chisturile ovariene se resorb in organism fara niciun fel de interventie din afara. In general, medicul ginecolog va efectua controale periodice pentru a verifica starea acestui chist si anume daca este in crestere sau in regres. Este cazul chisturilor mici, vizibile la ecografie dar fara urmari grave.

   Anticonceptionalele. Dupa 2-3 luni, in cazul in care chistul nu se resoarbe, se poate incerca un tratament hormonal, prin anticonceptionale. Odata cu administrarea acestora, ovulatia nu se va mai produce, posibilitatea formarii de noi chisturi fiind exclusa. In timp, chisturile deja formate se vor resorbi, intr-un proces ceva mai indelungat deci, nu asteptati rezultate imediate.

   Tratamente chirurgicale. In cazurile mai grave, cu chisturi mari sau gigant dar si manifestari si simptome deranjante, se poate recurge si la tratamentul chirurgical. Aceste operatii sunt in general putin complicate, chistul fiind extras, in cazul in care este mai mic, prin intermediul tehnicii laparoscopice. In orice caz, ovarul va ramane functional si dupa aceasta operatie. Conteaza insa si varsta pacientei, tratamentele chirurgicale fiind mai des intalnite la femeile aflate la menopauza. Dintre problemele care apar in aceste cazuri, una care poate fi rezolvata doar prin interventie chirurgicala este si torsiunea de ovar, manifestata prin dureri mari in partea de jos a abdomenului corespunzatoare ovarului afectat. In general insa, chisturile se pot trata usor, cu conditia sa fie descoperite la timp. Recomandam de aceea controale ginecologice periodice pentru prevenirea complicatiilor neplacute

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: