23 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETe simti pierdut in spatiu? Iata de unde provine simtul orientarii

Te simti pierdut in spatiu? Iata de unde provine simtul orientarii

Inrolare trafic.ro

Indiferent unde te afli reusesti sa te orientezi bine in spatiu? Sau poate te pierzi mergand pe un drum pe care l-ai mai facut de cinci ori? Exista o explicatie stiintifica cu privire la simtul nostru de orientare!

 

Orientarea in spatiu exista celular, nu este doar un simt dobandit odata cu experienta. Simtul orientarii fiecaruia dintre noi este dat de celulele grid din creier, care ne ajuta sa memoram pe unde am fost si sa recunoastem locurile nefamiliare. Constatarea apartine unei echipe de cercetatori de la Universitatea California din Los Angeles, care a lucrat impreuna cu oameni de stiinta de la Universitatile Thomas Jefferson, Drexel si Pennsylvania. Potrivit rezultatelor cercetarii, fara celulele grid din creier am fi fost, pur si simplu, total pierduti in spatiu, acestea fiind esentiale pentru a ne pastra un simt al localizarii in mediul inconjurator.

 

Celulele grid din creier, impreuna cu celulele „de loc” din hipocamp ofera dovezi substantiale care atesta faptul ca oamenii au proprius sistem GPS dupa care se orienteaza in spatiu, prin care isi amintesc pe unde au trecut si cu ajutorul caruia dibuiesc incotro sa o ia cand nu cunosc drumul.

 

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au evaluat 14 persoane in timp ce se jucau un joc video in care trebuiau sa se orienteze si sa gaseasca anumite obiecte ascunse in anumite locuri. La nastere insa, GPS-ul uman nu este pe atat de dezvoltat ca la adulti, simtul orientarii al unui bebelus fiind similar cu cel al soarecilor, dupa cum a arata un studiu mai vechi din 2010. Astfel ca performantele umane in orientarea in spatiu se dobandesc odata cu trecerea timpul si cu experienta, cladindu-se pe celulele grid din creier.

 

Citeste si:  Ce efect are consumul de quinoa asupra ta

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: