Simptomele unei alergii alimentare: când trebuie să-ți faci griji? Alergia alimentară reprezintă o reacție a sistemului imunitar, care are loc la scurt timp după consumul unui anumit aliment.
Cuprins
Chiar și o cantitate mică din alimentul care cauzează alergii alimentare poate declanșa semne și simptome, cum ar fi problemele digestive, urticaria sau umflarea căilor respiratorii. La unele persoane, alergia alimentară poate provoca simptome severe și chiar o reacție foarte periculoasă, cunoscută sub numele de anafilaxie. Alergiile alimentare afectează un procent de 6-8% copii sub vârsta de 3 ani și până la 3% din adulți.
Este ușor de confundat o alergie alimentară cu o altă reacție mult mai comună, cunoscută drept intoleranță alimentară. Aceasta este o afecțiune mai puțin gravă, care nu implică sistemul imunitar.
Simptomele unei alergii alimentare
Pentru unele persoane, o reacție alergică la un anumit aliment poate fi incomodă, dar nu severă. Pentru alte persoane, o reacție alergică alimentară poate fi înfricoșătoare și chiar poate pune viața în pericol. Simptomele unei alergii alimentare se dezvoltă, de obicei, în decurs de câteva minute până la două ore după alimentul care a provocat-o.
Printre cele mai comune semne și simptome ale alergiei alimentare se numără:
- vărsături, crampe stomacale și / sau diaree;
- mâncărimi sau furnicături în gură;
- eczemă;
- urticarie;
- probleme cu respirația;
- congestie nazală;
- respirație grea;
- tuse repetitivă;
- șoc sau colaps circulator;
- probleme la înghițire, gâtul îngustat;
- umflarea limbii, care afectează capacitatea de vorbire sau respirația;
- puls slab;
- piele palidă sau cu tente albastre;
- amețeli sau senzație de leșin;
- anafilaxie (o reacție care poate afecta respirația și trimite corpul în stare de șoc).
Dacă vă confruntați cu un astfel de simptom sau mai multe, trebuie să faceți o serie de analize specifice pentru alergii.
Tratamentul unei alergii alimentare
Multe persoane cu alergii alimentare se întreabă dacă starea lor este permanentă. Nu există niciun răspuns definitiv. Alergiile la lapte, ouă, grâu și soia pot dispărea în timp, iar alergiile la alune, nuci, pește și crustacee tind să rămână pe tot parcursul vieții.
Singurul mod de a evita o reacție alergică este evitarea alimentelor care provoacă semnele și simptomele. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor tale, s-ar putea să intri în contact cu un produs alimentar care provoacă o reacție.
Pentru o reacție alergică minoră, antihistaminicele prescrise de doctor pot ajuta la reducerea simptomelor. Aceste medicamente pot fi luate după expunerea unui aliment care cauzează alergia, pentru a ajuta la ameliorarea mâncărimilor sau urticariei. Însă antihistaminicele nu pot trata o reacție alergică severă.
Pentru o reacție alergică severă, poate fi nevoie de o injecție de urgență cu adrenalină și o vizită la camera de urgență de la spital.