De la cântece de dragoste până la jurămintele de nuntă, puține sfaturi despre întâlniri sunt la fel de frecvente ca „vei ști pur și simplu” când ai întâlnit persoana potrivită. Scânteile vor zbura, vei petrece perioada de miere într-o ceață carnală și, cu excepția unor scăderi ocazionale, lucrurile vor părea ușoare pe parcursul parteneriatului tău.
Dar, pentru mulți oameni, chiar și zilele timpurii și pline de dragoste sunt pline de anxietate.
S-ar putea să petreci primele întâlniri preocupat să analizezi fiecare micromișcare a persoanei din fața ta, în timp ce etapele mai mari declanșează spirale chinuitoare de îndoială.
Sheva Rajaee, terapeut în căsătorie și familie care a scris „Relationship OCD” și a fondat Centrul pentru anxietate și TOC (Tulburarea obsesiv-compulsivă), a spus pentru Insider că aceste gânduri intruzive pot fi simptome ale TOC-ului în relație (rOCD) sau anxietate.
Deși nu există un remediu miraculos pentru a te „vindeca” de rOCD, Rajaee spune că unele strategii te pot ajuta să faci distincția între anxietățile tale și realitatea ta, astfel încât să poți construi o relație sănătoasă și reconfortantă.
Cauți asigurări frecvente că relația ta merită să continui Potrivit lui Rajaee, rOCD face parte dintr-un diagnostic mai amplu de TOC sau anxietate.
În acest caz, fixația este să afli dacă ar trebui să rămâi în relația ta. Acest lucru se poate manifesta prin:
- Căutarea pe Google dacă ar trebui să te desparți
- Întrebându-ți partenerul de mai multe ori pe zi dacă te iubește
- Consultându-te cu prietenii sau familia despre cum se simt în legătură cu relația ta
- Comparând relația actuală cu cele anterioare
Deși Rajaee spune că a face aceste lucruri o dată sau de două ori este „destul de tipic” pentru majoritatea relațiilor, persoanele cu rOCD pot avea aceste compulsii tot timpul.
„Poate fi incredibil de devastator – pot fi ore întregi pe zi de obsesii legate de relație”, a spus Rajaee. „Și poate fi incredibil de perturbator pentru sănătatea relațională.”
Renunță la idealul de la Hollywood Rajaee consideră că norma noastră culturală de a căuta o persoană care să îndeplinească toate nevoile noastre emoționale și sexuale este dăunătoare tuturor relațiilor, dar a spus că poate fi deosebit de greu pentru persoanele cu rOCD să navigheze în întâlniri.
„Avem o definiție și este cam versiunea de la Hollywood și încercăm să adaptăm toate relațiile noastre la asta”, a spus ea. „Adevărul este că unele relații nu încep atât de pasionale și totuși sunt extrem de valoroase.”
Dacă e să menționăm ceva, ea a remarcat că persoanele cu rOCD deseori „pășesc în dragoste cu ochii deschiși” în loc să „cadă” pentru cineva, deoarece etapele timpurii ale întâlnirilor îi fac anxioși. În același timp, se pot îngrijora dacă parteneriatul lor este suficient de romantic.
Ca rezultat, Rajaee a spus că am putea „să trecem prin relații bune, având încredere în frica noastră când, de fapt, credem că ne bazăm pe instinct.”
Cum să identifici un semnal de alarmă real față de ceea ce e doar în mintea ta Una dintre cele mai comune întrebări pe care Rajaee le primește este diferența dintre compulsiile rOCD și identificarea semnalelor de alarmă.
„Singurul semnal de alarmă real, în opinia mea, este abuzul”, a spus ea, afirmând că nu ar trebui să rămâi într-o relație „dacă partenerul tău este abuziv fizic, verbal, sexual sau spiritual față de tine”.
Orice altceva este legat de incompatibilități. „Nu există așa ceva ca o incompatibilitate care nu poate fi rezolvată dacă ambele persoane sunt dispuse să lucreze la ea”, a spus ea, subliniind că fiecare cupluare una, fie că este legată de sex sau de diferite medii de proveniență.
Există o diferență mare între a te întreba dacă partenerul tău te tratează cu respect sau dacă relația ta este suficient de bună, a spus Rajaee.
Cea mai bună strategie este să te apleci încet spre temerile legate de relație Rajaee a spus că unul dintre cele mai bune moduri de a te vindeca este să faci diferența între anxietate și „adevărul tău” – ceea ce îți dorești în viață și în dragoste.
„Anxietatea este urgentă și uneori pare puțin irațională”, a spus ea. Dar dacă ai o incompatibilitate pe care vrei să o abordezi – fie prin discuții, fie prin despărțire – „este un sentiment mai calm, este o realizare mai consistentă.”
Ea a recomandat și terapia – în special, terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sau prevenirea expunerii și răspunsului (ERP), în locul terapiei tradiționale prin discuții.
Potrivit lui Rajaee, obiectivul este să te expui încet la etapele relației care îți provoacă teamă. Poate începe cu trimiterea unui mesaj romantic și poate progresa spre a vă muta împreună.
„Chiar dacă ești anxios în legătură cu asta, char dacă îți este frică, tot mergi înainte”, a spus ea. „Acest lucru îți spune creierului: ‘Nu este chiar atât de mare lucru, nu trebuie să ne comportăm ca și cum ar fi o catastrofă.’”
Sursa: Insider.com