Dovleacul turcesc si bostanul turcesc (Curcubita Maxima si Curcubita Pepo) sunt plante de cultura de la care se recolteaza fructele, dovlecii si bostanii, si semintele. Dovleacul se foloseste in preparatele culinare taranesti si se consuma fiert sau copt, la placinte sau in alte mancaruri. Are aceleasi intrebuintari medicinale ca si bostanul.
Iata cateva idei despre cum pot fi utilizate semintele de dovleac in tratarea unor probleme de sanatate:
Eliminarea parazitilor intestinali – consumul semintelor crude, astfel: 150-250 grame pentru adulti, 100 de grame pentru copiii de 7-14 ani, 50 de grame pentru copiii pana in 6 ani, dimineata, inainte de masa. Dupa o ora se va bea un ceai laxativ. De asemenea, se poate consuma doar de catre adulti si in doza mica pasta obtinuta din blenduirea a 60 de grame de seminte cu tot cu coaja si 20 de grame de miere, iar dupa 6 ore se bea un ceai purgativ. Tratamentul trebuie tinut timp de cinci zile, timp in care parazitii intestinali ar trebui eliminati.
Pentru tenii, limbrici si oxiuri se face un decoct din 50 de grame de seminte decojite fierte 30 de minute intr-o cana de apa. Intreaga cantitate se consuma dimineata, pe stomacul gol.
Prostatita – se consuma dimineata si seara cate 150 de grame de seminte decojite sau se prepara un decoct dintr-o lingura de seminte necojite zdrobite, fierte timp de 5 minute intr-o cana de apa. Se consuma cate doua-trei cani zilnic, o perioada lunga de timp.
Insuficienta cardiaca cu edem, colita de putrefactie cu constipatie – pasta obtinuta din 500 de grame de samburi taiati bucatele si fierti pana la inmuiere diluata cu apa in care au fiert samburii se consuma in doua reprize, dimineata si seara. Tratamentul dureaza timp de 30 de zile sau pana la vindecare.
Arsuri si intepaturi de insecte – cataplasma cu miez zdrobit de la fructul crud.
O portie de seminte de dovleac uscate, in coaja (un sfert de cana, aproximativ 35 de grame) are cam 180 de calorii si asigura 73% din necesarul de mangan, 57% din necesarul de fosfor, 47% din necesarul de cupru, 47% din necesarul de magneziu, 23% din necesarul de zinc, 20% din necesarul de proteine si 15% din necesarul zilnic de fier, calculat la o dieta de 2000 de calorii.