15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăSANATATERozaceea – Afla cum se manifesta si ce tratament exista impotriva rozaceei

Rozaceea – Afla cum se manifesta si ce tratament exista impotriva rozaceei

Rozaceea se manifesta prin aparitia inflamatiei, dar si a petelor rosii la nivelul fruntii, nasului si barbiei. Adesea, aceasta afectiune se manifesta la persoanele care au pielea deschisa la culoarea, dupa varsta de 30 de ani. Vasele mici de sange din zona fetei se dilata si devin vizibile prin piele. Aceste linii mici care apar poarta denumirea de telangiectazii.

Rozaceea – Afla cum se manifesta si ce tratament exista impotriva rozaceei

Rozaceea se manifesta prin inrosirea tenului, simptom care la inceput poate sa apara si sa dispara spontan. Cel mai vizibil semn ca ai rozaceea este pielea transparenta. Tenul nu isi revine in totalitate, astfel ca venele mici si rosiatice vor continua sa se vada. De cele mai multe ori, aceasta boala este confundata cu acneea care apare la adolescenti.

Specialisti spun ca persoanele cele mai predispuse la rozacee sunt cele cu ten deschis la culoare, in special caucazienii, dar si persoanele care consuma alcool, alimente picante, care fac bai fierbinti sau care se expun la soare.

Rozaceea este o boala care nu se trateaza, insa poate fi tinuta sub control cu succes prin medicamentatie si creme pe baza de antibiotic, dar care nu se recomanda femeilor insarcinate. Pentru o rozacee intr-un stadiu foarte avansat se recomanda dermabraziunea, criochirurgia si chirurgia cu laser.

Citeste si:  Metode sa scapi de mirosul gurii si alimente pentru dantura

Pentru a evita inrautatirea rozaceei trebuie sa cunosti factorii care iti accentueaza boala.

Evita produsele abrazive sau exfoliante si alege produsele dermato-cosmetice special concepute pentru un ten sensibil, evita orice aliment sau bautura care observi ca iti accentueaza crizele de rozacee. Aplica zilnic o crema cu factor de protectie mare (se recomanda minim 20 SPF), astfel incat sa blocheze radiatiile ultraviolete. In perioada de iarna, pacientii care sufera de rozacee trebuie sa aplice o crema foarte hidratanta pentru a evita uscarea, dar si craparea pielii.

Specialistii au identificat 4 tipuri de rozacee:

1. Rozaceea fimatoasa: tegumentele fetei se ingroasa intr-un mod accentuat, apar neregularitati la suprafata nasului, barbiei, fruntii, urechilor, si pleoapelor.

2. Rozaceea oculara: este tipul de rozacee in care manifestarile oculare le preced inainte cu cativa ani pe cele tegumentare. Manifestarile oculare pot include conjunctivita, inflamarea pleoapelor si glandelor, pacientii acuzand senzatia de corp strain in ochi.

3. Rozaceea papulopustuloasa: este forma clasica a bolii, pacientii fiind de obicei femei de varsta mijlocie. Este tipul de rozacee confundat adesea cu acneea.

4. Tipul eritematotelangiectatic: apare ca o inrosire faciala centrala si se manifesta printr-o senzatie de arsura, pacientii avand pielea foarte subtire si uscata. Stresul este principala cauza acestui tip de rozacee.

Pacientii care sufera de orice tip de rozacee pot avea tulburari oftalmologice, acestia nesuportand lentilele de contact.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: