Avand in compozitie anumiti factori antigeni sau mai-bine spus anumiti factori microbieni ce fac parte din structura unor agenti patogeni de natura infectioasa, vaccinurile au abilitatea de a ajuta organismul sa lupte cu boala, de al-l face rezistent la anumiti virusi cu larga raspandire sau de a transforma organismul intr-un factor imun.
Desi la nivel national, numarul de vaccinari obligatorii si gratuite nu este foarte ridicat, fiind in numar de sapte, totusi parintii par sa fei destul de interesati de administrarea acestora, dar si a altora care nu sunt obligatorii, copilului lor.
BCG sau anti-tuberculoza, anti-hepatita B, anti-poliomielita, DTP sau anti-difteric, anti-pertusis, anti-tetanos si cel anti-rujeolic, sunt cele mai importante, dar si cele mai uzuale tipuri de vaccinare.
Ca urmare a necunoasterii, nu toti parintii sunt informati de momentul in care va trebui sa mearga la medic pentru a i se administra celui mic vaccinul obligatoriu. De aceea, noi va enuntam schema nationala de vaccinare obligatorie:
24 ore – vaccinare anti-hepatita B (se efectueaza in maternitate);
4-7 zile – vaccinare antituberculoasa sau BCG (se efectueaza in maternitate);
2 luni – vaccinare antidifterica/antitetanica/antipertusis, vaccinare antipoliomielitica, vaccinare anti-hepatita B (se administreaza simultan);
4 luni – vaccinare antidifterica/antitetanica/antipertusis, vaccinare antipoliomielitica (se administreaza simultan);