Search for content, post, videos

De ce scrasnim din dinti noaptea si ce boala poate ascunde afectiunea

Din cauza orelor prelungite la serviciu si pe fondul muncii solicitante, 20 la suta din populatie scrasneste din dinti, tulburare numita bruxism.

Agitatia de peste zi face ca mestecatul in gol sa devina un reflex care se manifesta involuntar, atat in timpul zilei, cat si noaptea, in somn. Creierul nu este capabil sa controleze acest reflex si, din aceasta cauza se instaleaza bruxismul, afectiune caracterizata prin strangerea dintilor si scrasnirea lor. Bruxismul afecteaza atat copiii, cat si adultii, insa, in timp ce copiii scrasnesc din dinti doar noaptea, adultii o pot face si in timpul zilei. 

Desi nu au fost depistate cu exactitate cauzele bruxismului, specialistii au lansat mai multe ipoteze. Principalii factori asociati bruxismului sunt anxietatea, stresul, frustrarea si furia reprimata, agresivitatea sau hiperactivitatea . De asemenea, sunt predispuse la bruxism persoanele ai caror dinti nu sunt aliniati perfect si, de aceea, nu se inchid corect. In ceea ce-i priveste pe cei care scrasnesc din dinti doar noaptea, se pare ca una dintre cauzele afectiunii ar putea fi tulburarea ciclurilor de somn.

De multe ori, bruxismul apare in timpul noptii, iar persoana afectata nu stie ca sufera de aceasta boala. De aceea, zgomotul produs de scrasnitul din dinti nu ar trebui sa treaca neobservat de partener. Daca se repeta noapte de noapte, este necesara o vizita urgenta la medicul stomatolog. Acesta va confirma diagnosticul de bruxism observand daca exista o distrugere neobisnuita a smaltului dintilor sau a eventualelor lucrari ori fracturi dentare, semne specifice ale afectiunii.

In cazurile usoare bruxismul dispare de la sine dupa ce au trecut momentele tensionate. In cele grave, specialistii recomanda un tratament complex: psihoterapie pentru managementul stresului, asociata cu tratament stomatologic.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *