27 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERRugaciunea pe care trebuie sa o rosteasca orice credincios in Vinerea Mare

Rugaciunea pe care trebuie sa o rosteasca orice credincios in Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi care are o semnficatie deosebit de importanta pentru crestin ortodocsi este foarte trista, intrucat in aceasta zi Iisus Hristos a murit in chinuri, rastignit pe cruce.

Astfel, potrivit traditiei, credinciosii tin post si se roaga in amintirea clipelor de durere ce au avut loc. Ba mai mult, in orice gospodarie ar trebui sa fie spusa o rugaciune pentru iertarea pacatelor.

„Tu, Iubirea mea crucificata, blandul meu Isus, tu care, pentru a obtine pentru mine o moarte buna, ai binevoit sa alegi pentru tine o moarte atat de cruda, aminteste-ti ca sunt una din oitele pe care le-ai rascumparat cu pretul Sangelui tau prea sfant; tu care, atunci cand toti oamenii din jur ma vor abandona si nimeni nu va putea sa-mi dea un ajutor, esti singurul care vei putea sa ma mangai si sa ma salvezi, invredniceste-ma sa te primesc ca viatic; nu permite ca sa te pierd pentru vesnicie si sa fiu izgonit in infern, departe de tine.

O prea iubitul meu Mantuitor, binevoieste a ma primi in ranile tale sfinte; de pe acum te imbratisez si voiesc sa-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, in Rana plina de iubire a coastei tale, spunand acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare si indurare pentru meritele Sfintelor tale rani! Amin.”

Citeste si:  Rugaciunea catre Sfantul Ioan Gura de Aur, ce te scapa de probleme! Rosteste-o cu credinta si nu vei mai avea griji

De asemenea, trebuie sa stiti ca in aceasta zi nu se gateste nimic si nici nu se face curatenie. Ba mai mult, nu se mananca urzici sau preparate care contin otet, tocmai pentru ca Iisus Hristos a fost batut cu urzici, iar setea i-a fost potolita cu otet.

Unii crestini tin in aceasta zi un post sever, numit si post negru. Slujbele din aceasta zi cuprind: Denia de Joi seara, in timpul careia se citesc „cele douasprezece Evanghelii“ care vorbesc despre Patimirile Domnului; Ceasurile imparatesti au loc vineri dimineata, Vecernia, in timpul careia se face si „Punerea in mormant“ sau scoaterea Epitafului in mijlocul bisericii, spre inchinare si Pavecernita.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: