Search for content, post, videos

Cozonaci de casa. Cea mai buna reteta pentru cozonacii romanesti

Nu este sarbatoare fara aroma vanilata care  invaluie casa. Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, se  pregatesc in general de Craciun si de Paste.

Ei pot fi rotunzi, drepti, impletiti.  Va prezentam o reteta simpla  la care un o sa  munciti prea mult la framantat si este si foarte gustos.

Ingrediente:

1 kg faina     

50 g drojdie

200 g zahar

5 galbenusuri

500 ml lapte

200 g unt

coaja de la o lamaie

coaja de la o portocala

1 esenta de vanilie

 

Ingrediente umplutura:

4 albusuri

4 linguri de zahar

3 linguri cacao

1 esenta de rom

250 g miez de nuca

100 g stafide

250 g rahat

Cum prepari

Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, se  amesteca cu o lingura de zahar si putina faina. Se lasa maiaua la crescut.

Intr-un lighean  mare se pun faina, se adauga galbenusurile batute cu zaharul, maiaua, jumatate din cantitatea de lapte, coaja de lamaie si portocala, esenta si se incepe framantatul. Din cand in cand se adauga lapte.  Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.

Inainte, se topeste  untul si se lasa  putin la racit. In timp se framanta, turnam unt topit pe fundul vasului. Se framanta energic pana se incorporeaza tot untul. Se acopera  cu un prosop si se lasa la crescut.

Albusurile se bat spuma  impreuna cu zaharul. Se adauga  cacaua, esenta si nucile peste albusuri si  umplutura este gata.

Dupa ce aluatul a crescut, se incepe modelatul. Se imparte aluatul in doua, se unge masa cu ulei si se intinde  cu mana prima parte de aluat. Se pune jumatate din umplutura pe toata suprafara. Se presara jumatate din stafide si  jumatate din cantitatea de rahat taiat cubulete.

Se ruleaza  si se aseaza in forma de cozonac. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac. Se acopera tavile cu un prosop si se lasa la crescut cam 30 de minute.

Am introdus tavile in cuptorul preincalzit, la foc mic. I-am lasat o ora. Dupa jumatate de ora i-am intors in cuptor. Incerci daca sunt copti cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata inseamna ca sunt copti.

I-am scos din tavi, i-am uns cu ou batut si am presarat zahar tos. I-am acoperit cu un prosop curat si i-am lasat sa se raceasca.

 

loading...
<

2 comments

  • […] Nu este sarbatoare fara aroma vanilata care invaluie casa. Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, se pregatesc in general de Craciun si de Paste. Ei pot fi rotunzi, drepti, impletiti. Va prezentam o reteta simpla la care un o sa munciti prea mult la framantat si este si foarte gustos. Ingrediente: 1 kg faina 50 g drojdie 200 g zahar 5 galbenusuri 500 ml lapte 200 g unt coaja de la o lamaie coaja de la o portocala 1 esenta de vanilie Ingrediente umplutura: 4 albusuri 4 linguri de zahar 3 linguri cacao 1 esenta de rom 250 g miez de nuca 100 g stafide 250 g rahat Cum prepari Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, se amesteca cu o lingura de zahar si putina faina. Se lasa maiaua la crescut. Intr-un lighean mare se pun faina, se adauga galbenusurile batute cu zaharul, maiaua, jumatate din cantitatea de lapte, coaja de lamaie si portocala, esenta si se incepe framantatul. Din cand in cand se adauga lapte. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Inainte, se topeste untul si se lasa putin la racit. In timp se framanta, turnam unt topit pe fundul vasului. Se framanta energic pana se incorporeaza tot untul. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut. Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul. Se adauga cacaua, esenta si nucile peste albusuri si umplutura este gata. Dupa ce aluatul a crescut, se incepe modelatul. Se imparte aluatul in doua, se unge masa cu ulei si se intinde cu mana prima parte de aluat. Se pune jumatate din umplutura pe toata suprafara. Se presara jumatate din stafide si jumatate din cantitatea de rahat taiat cubulete. Se ruleaza si se aseaza in forma de cozonac. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac. Se acopera tavile cu un prosop si se lasa la crescut cam 30 de minute. Am introdus tavile in cuptorul preincalzit, la foc mic. I-am lasat o ora. Dupa jumatate de ora i-am intors in cuptor. Incerci daca sunt copti cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata inseamna ca sunt copti. I-am scos din tavi, i-am uns cu ou batut si am presarat zahar tos. I-am acoperit cu un prosop curat si i-am lasat sa se raceasca. Sursa : Lyla.ro […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *