19 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATERaceala la bebelusi si cum se trateaza

Raceala la bebelusi si cum se trateaza

Ne aflam la start de sezon rece si cele care sunt deja mamici sau sunt pe cale sa devina au motive de ingrijorare. Bebelusii nu au inca un sistem imunitar bine format si de aceea, ei sunt predispusi la racelile si virozele specifice sezonului, intr-o mai mare masura decat adultii.

Nu va dezarmati insa, pentru ca bebelusii, chiar si fara acest sistem imunitar complet sunt mult mai rezistenti decat adultii. In mod normal, ei vor face intre 6 si 10 raceli sau viroze pe an, cu precadere cei hraniti cu lapte din comert, cel natural al mamei continand anticorpii acesteia.

Cauzele racelii la bebelusi: In afara sistemului imunitar inca slab dezvoltat si a minusului de anticorpi rezultat din alimentatia cu formula, bebelusul este expus in permanenta microbilor si bacteriilor din jurul sau. Desi majoritatea parintilor cred ca stranutul lor este cauza principala a imbolnavirii bebelusilor, in realitate principalul risc este reprezentat de atingerile de maini sau prin jucariile pe care cei mici le pot duce la nas sau la gura. Tineti astfel copilul departe de adultii sau alti copii bolnavi si asigurati-va ca inainte de a fi luat in brate, va veti spala bine pe maini cu apa si sapun pentru a indeparta bacteriile si microbii. Daca copilul frecventeaza cresa, sansele sale de a se imbolnavi vor creste simtitor, mediul social fiind un factor de risc suplimentar datorita apropierii de mult mai multe persoane care il expun astfel la mai multe boli.

Citeste si:  Cum sa scapi rapid de matreata - tratamentele pe care le poti incerca chiar la tine acasa

Tratamente

In cazul in care bebelusul are probleme de respiratie, vaporii de apa sunt un mijloc eficace pentru a combate aceasta problema. Pe timpul iernii cand caloriferele sunt calde si aerul din camere uscat, puneti un bol cu apa pe calorifer pentru a umidifica atmosfera. La fel, in cazul in care bebelusul tuseste excesiv si nu poate dormi, puteti sa-i faceti o baie de aburi. Cata vreme copilul mananca si respira normal, nu va ingrijorati de tuse.

Cat priveste medicamentele, virozele si racelile nu vor putea fi tratate cu antibiotice care mai mult, pot avea si efecte secundare. In mod normal, boala micutului va trece de la sine intr-o saptamana.

In cazul secretiilor nazale, pentru ca bebelusii nu isi pot sufla nasul, parintii sunt cei care vor fi nevoiti sa curete mocozitatile sale nazale. Acestea pot fi tratate cu apa de mare si aspirate cu aspiratorul nazal. Daca nu dispuneti de un astfel de instrument, le puteti extrage cu ajutorul unei seringi (fara ac!) si trata chiar cu ser fiziologic. Faceti totodata copilului o baie calda iar in apa adaugati cateva picaturi de ulei de eucalipt. Pentru a-l ajuta sa respire in timpul noptii, puteti sa-i ridicati salteaua in dreptul capului cu cativa centimetri.

Citeste si:  Ceai de mentă: 9 beneficii suprinzătoare pentru sănătate

In fine, asigurati-va ca ii dati bebelusului cat mai multe lichide, el eliminand apa mai mult decat de obicei atunci cand are febra, atat prin transpiratie cat si prin diaree sau voma daca starea gripala este mai puternica. Daca starea sa este insa grava si nu arata semne de ameliorare, consultati cat mai repede un medic pediatru pentru a va prescrie un tratament de specialitate.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: