Statul jos timp indelungat are efecte negative asupra corpului uman, atat din punct de vedere muscular, fiziologic, cat si mintal.
A te aseza sa te odihnesti dupa ce faci sport, dupa ce ai mers cu bicicleta sau au facut o plimbare de patru ore este placut. Insa nu exista nimic placut in a sta pe un scaun noua ore pe zi, la birou sau acasa.
Statul jos ore multe pe zi si pe o perioada lunga de timp ne induce senzatia ca muschii nostri se lasa, se inmoaie si ca fundul se transforma intr-o placinta. Iar senzatia este cat se poate de reala!
Realitatea este aceasta: un job care te conditioneaza sa stai la birou, pe scaun multe ore pe zi are consecinte negative asupra sanatatii.
Omul de stiinta Murat Dalkilinç explica cum se transforma corpul si mintea unei persoane care petrece mult timp sezut pe scaun.
In primul rand, statul jos favorizeaza curbarea coloanei din cauza presiunii exercitate asupra ei. Curbura coloanei vertebrale nu numai ca genereaza o pozitie a corpului nesanatoasa si inestetica, dar scade spatiul de care au nevoie plamanii sa se extinda in timpul respiratiei.
Asadar, statul jos are efecte negative si asupra oxigenarii corpului man, proces absolut esential pentru buna lui functionare.
Cu cat este distribuit mai putin oxigen in organism, cu atat organele sunt mai lezate. Asta inseamna o circulatie a sangelui mai proasta si o alimentare deficitara a creierului, care duce la dificultati in concentrare, iar in timp chiar la probleme cognitive precum tulburari de calcul, dezorientare temporala si de spatiu. Una dintre probleme cognitive grave favorizate de statul jos timp indelungat este Alzheimerul.
Totodata, corpul uman este programat genetic sa se miste, nu sa stea locului. Asa ne-am dezvoltat in zeci de mii de ani de evolutie umana. Statul jos timp indelunga slabeste musculatura trupului, fapt care merge, din pacate, mana-n mana cu lipsa de oxigenare a intregului organism.