Un grup de cercetatori din Israel a avut rezultate surprinzatoare in obtinerea de oase, in laborator, folosind celule stem recoltate din tesut gras, ca materie prima.
Ei au reusit sa obitna, in doar o luna, un os uman lung de cativa centimetri din celulele recoltate din grasime.
Oasele artificiale ar fi necesare in caz de traumatisme si in cadrul unor interventii chirurgicale. Folosim structuri tridimensionale pentru a obtine oasele cu forma si geometria corecta. Le putem crea in afara corpului si apoi le transplantam atunci cand pacientul are nevoie de ele. Prin scanarea zonei afectate, implantul ar trebui sa se potriveasca perfect si sa fuzioneze cu tesutul din jur. Nu exista risc de respingere a osului transplantat, pentru ca el este obtinut din celulele pacientului, a declarat profesorul Avinoam Kadouri, coordonatorul comisiei stiintifice a companiei de biotehnologie Bonus BioGroup, care s-a ocupat de marea realizare.
Avand in vedere ca celulele stem au capacitatea de a se transforma in mai multe tipuri de celule, se pare ca cele extrase din grasime pot genera oase. Cercetatorii au introdus celulelel extrase din tesut adipos intr-un aparat numit bioreactor unde exista conditiile necesare pentru obtinerea de tesut osos.
Dupa ce au avut primele rezultate, oasele obtinute au fost transplantate pe animale. Rezultatele au fost un adevarat succes.