13 septembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIPovestea suzetei: intre controverse si utilitate

Povestea suzetei: intre controverse si utilitate

Inrolare trafic.ro

Instinctul de supt al bebelusilor exista inca din viata intrauterina, fatul fiind surprins de multe ori in ipostaza de a-si suge degetelul la mami in burtica.

Cand bebelusul nou nascut este pus pentru prima data la sanul mamei, acesta incepe instinctiv sa se alimenteze, fara a fi indrumat in nici un fel in acest sens.

Suptul insa nu reprezinta numai o metoda de a-si potoli foamea, ci reprezinta si metoda prin care micutul isi gaseste linistea si alinarea in aceasta lume atat de noua pentru el si atat de diferita de mediul in care a stat timp de noua luni. Aici intervine rolul nostru de parinti, sa ii ajutam pe cei mici sa faca trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina intr-un mod cat mai lin, cat mai placut si cat mai natural.

Este nevoie de multa rabdare, multa grija si multa caldura din partea noastra pentru a reusi sa facem aceasta trecere cat mai placuta pentru ei. Marea majoritate a micutilor vor alege sa doarma mai tot timpul in primele zile si chiar luni de viata. Altii sunt mai nelinistiti si incearca sa isi gaseasca alinarea altfel decat in somn, iar cum variantele sunt limitate la aceasta varsta, alternativa ar fi suptul. Unii copii chiar au instinctul de supt mai pronuntat decat altii, simtind nevoia de supt si intre hraniri. De aceea trebuie facuta diferenta intre nevoia copilului de a manca si nevoia acestuia de se linisti. Optiunile sunt oferirea lapticului, prin alaptat sau biberon, degetelul sau suzeta.

In prima luna de viata si chiar si a doua, singura optiune ar trebui sa fie sanul mamei pentru stimularea lactatiei si reglarea acesteia la un nivel optim pentru nevoile copilului. Dupa primele luni insa, mai cu seama cand alaptatul nu este posibil, nu putem oferi copilului de fiecare data cand plange, un biberon de lapte pentru ca rezultatul ar fi un bebelus supraponderal, prin urmare nu ar fi cea mai buna alegere. Asadar, in aceaste situatii exista doua optiuni: degetelul sau suzeta.

Suptul degetului este un obicei de care copiii se dezvata mult mai greu, iar pe termen lung poate fi mult mai daunator decat folosirea unei suzete de calitate. Suptul degetului afecteaza cresterea dintilor, provocand deformarea incisivilor si caninilor si chiar a boltei palatine. In timp pot aparea si probleme de respiratie.

Ba mai mult degetelul folosit va suferi in timp deformari la nivelul unghiei, rani multiple si chiar dezvoltare diferita fata de cel similar de la mana opusa. Mai mult decat atat, spre deosebire de suzeta care se spala bine si se sterilizeaza dupa ficerea utilizare, degetelul fiind “la purtator” poate fi introdus in gurita fara preaviz, de cele mai multe ori fara a mai fi apucat sa fie spalat inainte, expunand astfel copilul la multiple bacterii si microbi.

VEZI CONTINUAREA PE mamistietot.wordpress.com

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: