Plante care tratează durerea. Află care sunt și cum le folosești. Te supără durerile menstruale, durerile de spate sau o nevralgie? Nu te grăbi să iei medicamente. Profită de efectele binefăcătoare ale plantelor, care te pot ajuta să învingi în mod natural durerile!
Cuprins
Plante care tratează durerea. Află care sunt și cum le folosești
Nu există om care să nu fi cunoscut durerea. Astăzi a devenit un gest obișnuit ca atunci când ne doare ceva să luăm o aspirină sau un calmant, numai că aceste medicamente nu sunt lipsite de efecte secundare nedorite, în special la nivelul stomacului.
Acum mii de ani însă singurele modalități terapeutice de a învinge bolile și durerile erau plantele medicinale. Iar pentru că și-au dovedit eficiența de-a lungul vremii, unele dintre aceste minunate plante sunt folosite și astăzi cu succes.
Sigur că uneori nu ai încotro și este necesar să iei un medicament împotriva durerii, dar sunt și situații în care poți recurge la remediile naturale, care sunt mult mai blânde cu corpul tău. Sub formă de infuzii, decoct sau comprese, plantele te ajută să combați durerile nevralgice, migrenele, durerile de articulații…
Coacăz negru
Cunoaștem cu toții savoarea fructelor de coacăz. În schimb, puțini dintre noi știu că frunzele de coacăz (proaspete sau uscate) pot fi utilizate sub formă de infuzie, fiind înzestrate cu calități terapeutice prețioase: combat toate formele de durere (febră musculară, dureri de cap, de gât etc.), protejează vasele sangvine, în special pe cele ale ochiului, îmbunătățesc activitatea intestinală, combat retenția de lichide, favorizează eliminarea toxinelor. Infuzia se prepară cu 1-2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 15 minute. Se beau două cești pe zi.
Maceratul hidro-alcoolic din muguri de coacăz negru (se găsește în magazinele cu produse naturale) este un excelent remediu în caz de alergii, înțepături de insecte, stres, tulburări hormonale, urticarie, eczemă, reumatism.
Lemn-dulce
Rizomul arbustului de lemn-dulce este cel înzestrat cu proprietăți terapeutice. Potrivit medicinei chineze, lemnul-dulce reglează funcțiile stomacului, are proprietăți antiinflamatoare și favorizează expectorația. Farmacologia secolului XX a dovedit că această plantă este un excelent remediu în caz de ulcer, grație efectelor antibacteriene împotriva Helicobacter pylori, bacteria ce provoacă ulcerul. De asemenea, are capacitatea de a distruge virusul hepatitei A și, mai ales, pe cel al hepatitei C. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la 200 ml apă fierbinte. Se beau 1-2 căni pe zi.
Verbină
Are proprietăți antispastice și antinevralgice, fiind recomandată în caz de dureri de stomac, dureri reumatismale, nevralgie de trigemen, celulită dureroasă, migrenă. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită, lăsată să infuzeze 10 minute. Se beau trei căni pe zi. Extern, verbina este utilă împotriva contuziilor, entorselor, plăgilor. Se folosește sub formă de comprese calde cu decoct obținut dintr-un pumn de plantă la un litru de apă rece, care se fierbe 10 minute. În loc de apă se poate folosi oțet de mere. Ca să nu o confunzi cu alte plante, când o cumperi, ține seama de denumirea ei științifică: Verbena officinalis.
Mentă
Este recunoscută ca stimulent al sistemului nervos, dar și ca antispastic, fiind recomandată în caz de nevralgie dentară, migrene, crampe abdominale. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la 250 ml apă clocotită, care se lasă să infuzeze 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, între sau după mese.
Salcie albă
Conține salicilat de metil, o substanță cu proprietăți antiinflamatoare și diuretice, folosită în industria farmaceutică pentru tratarea reumatismului și a durerilor musculare. Salcia poate fi utilizată în combaterea febrei ușoare, a crizelor reumatismale, a durerilor diverse (menstruale, musculare, dentare, de cap etc.). În fitoterapie se folosește coaja de salcie. Infuzia se prepară cu două lingurițe de coajă (sub formă de pulbere) la 250 ml apă clocotită. Se iau 5-6 linguri pe zi de infuzie. Planta este contraindicată femeilor însărcinate.
Cimbrișor de câmp
Este un stimulent general al organismului, dar și un remediu eficient împotriva durerilor articulare și musculare. Dacă suferi de reumatism, artrită sau gută, bea în fiecare dimineață o infuzie preparată cu o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită. Eficiente sunt și băile locale cu decoct de cimbrișor, preparat cu 500 g plantă la 4 litri apă rece: fierbe 10 minute, apoi acoperă vasul și lasă să infuzeze încă 5 minute.