Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara.
Leziunile mai sus mentionate fecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie).
Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical.
Potrivit descoperirilor unor cercetatori din Brazilia, pastele fara gluten, din faina de banane verzi, ajuta in combaterea acestei boli.
Acest lucru este posibil datorita faptului ca pastele din făină de banana verzi au un continut scazut de grasimi.
“Avand in vedere ca boala celiaca netratata duce la apariția cancerului intestinal, produsele fara gluten, cu compusi bioactivi, cum ar fi cele prezente in faina de banane verzi, sunt extrem de importante pentru pacientii cu boala celiaca”, a declarat Renata Puppin Zandonadi, doctor in Departamentul de Nutritie, Universitatea din Brazilia.