15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăRETETEOmleta perfecta. Cateva retete si cateva idei

Omleta perfecta. Cateva retete si cateva idei

Omleta perfecta – Cel mai bun mic dejun, un prânz onorabil, o cină pentru cei foarte osteniți: am numit aici omleta. Oricine știe să o facă, dar câteva trucuri te transformă din amator în maestru al acestui fel de mâncare iubit de toți.

Omleta perfecta. Cateva retete si cateva idei

Secretul unei omlete reușite este cel mai simplu din lume: ouăle proaspete, de calitate. Dar nu e mai puțin adevărat că uneori ne plictisim chiar și de ceea ce e mai bun și tindem să ne uităm peste gard, încercând să găsim idei și soluții ca să preparăm ceva nou și poate mai gustos. Așadar, ce se poate îmbunătăți la o omletă?

Aspectul

Omletele sunt în general de trei feluri: scrob (tari și sfărâmate), foaie (ca o clătită) sau pufoase (groase, vaporoase, ușoare). Omletele scrob sunt coapte îndelung sau conțin multe ingrediente adăugate (brânză, verdeață, legume, pește sau carne). 
Cele sub formă de foaie sunt în general simple (cu cât mai simple, cu atât foaia se coace mai ușor). Pentru aspectul omletei, definitorii sunt tigaia și modul de preparare.

Tigaia în care coacem omleta trebuie să fie de dimensiuni medii, cu un fund gros și teflonat.

O porție de omletă nu ar trebui să fie preparată din mai mult de două ouă – dacă trebuie să preparăm pentru mai multe persoane, putem prepara mai multe foi din câte două ouă.

Citeste si:  Ce se mananca de Halloween

Pentru ca o omletă să fie moale și zemoasă în interior, dar fermă și netedă la exterior, ea trebuie prăjită rapid la temperatură înaltă. O compoziție de ou care se coace prea lent devine o omletă plată și uscată. Se încinge grăsimea și compoziția de ouă bătute se toarnă în fir subțire numai când grăsimea este bine încinsă (altminteri omleta devine uleioasă). Oricum se foloseste foarte putina grasime sau o tigaie neaderenta doar unsa cu ulei sau unt – si mai bine, si mai bun!

Se înclină tigaia, pentru a se repartiza uniform compoziția. Când omleta se coace pe margini, dar la mijloc rămâne umedă încă, se ia de pe foc tigaia. 
Omleta coaptă se desprinde de pe marginea tigăii și se pliază cu ajutorul furculiței, fie în două, pe mijloc, fie în trei, pornind din două părți, cu atenție ca oul fluid din interiorul omletei să nu curgă în timp ce lăsăm omleta să alunece încet pe o farfurie.

Consistența

Omletele clasice nu sunt ultra-ușoare și pufoase deoarece se prepară bătând ouăle întregi. Pentru un aspect ultra-spumos, fie se separă albușurile de gălbenușuri și se adaugă la sfârșit bătute spumă, cu mixerul, fie se adaugă la compoziția obișnuită câteva albușuri bătute separat. Dacă vrem să preparăm omletă dulce, batem albușurile cu zahăr, ca la bezea.

Citeste si:  Caracatita la tigaie! Cum o poti pregati la tine acasa

Omleta frantuzeasca

Daca vrei un preparat special incearca combinatia urmatoare: doua oua intregi la care adaugi unul sau doua galbenusuri. bate putin cat sa se omogenizele, adauga o lingura de smantana pentru gatit, bate inca putin. Pune sare si piper si eventual, daca iti place ceva ierburi aromate uscate sau usturoi pudra. Pune compozitia la prajit intr-o tigaie bine incinsa unsa cu unt. Lasa sa se inchege bine pe margine. presara parmezan ras, pliaza foaia de ompleta in doua apoi din nou in doua si transfera omleta prin alunecare pe farfurie. Serveste omleta cu o bucatica de unt proaspat pusa deasupra.

Omleta din albus

Se poate face omleta si din albus. Este foarte buna si este o solutie perfecta pentru albusurile ramase. Reteta este banala. Albusurile se bat putin cat sa devina opace. Se poate adauga sare, piper, mirodenii, ierburi sau se poate completa cu legume. In acest ultim caz, legumele (ciuperci, ardei gras) se tin in tigaie cateva minute cu un strop de ulei ca sa se caleasca usor. Se pun albusurile si …. gata! Poti adauga avocado in omleta alba, boabe de porumb, rosii uscate in ulei.

Din punct de vedere nutritional ompleta de albus este mai sanatoasa, avand mai putine grasimi si mai multe proteine.

Compoziția

Pentru variație, omletele pot fi îmbogățite cu ceapă verde, ciuperci, verdeață, dar și legume, anșoa, ton, salam, șuncă, bacon sau cârnați, telemea sau chiar brânză de vaci. Deasupra se poate rade cașcaval.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: