16 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICIObiceiuri bune si proaste pe care copilul le invata mereu de la...

Obiceiuri bune si proaste pe care copilul le invata mereu de la parinti

Multi dintre noi am asistat cel putin la un comportament total nepotrivit al unui copil razgaiat. Ne-am enervat pe copil, chiar daca nu am facut niciun comentariu rautacios, fara sa luam in considerare ca si obiceiurile bune, si obiceiurile rele copilul le-a invatat, mai mult ca sigur, de la parintii sai.

Comportamentul, atitudinea, chiar si personalitatea se dezvolta, inainte de toate, in familie, inca din primii ani de viata. De la mama, de la tata sau de la alte rude care petrec mult timp cu el, micutul deprinde si obiceiurile bune, si pe cele proaste, din acest motiv cei care au grija de copil trebui sa fie atenti si la propriul comportament. Iata ce obiceiuri invata copilul din familie!

1. Vorbitul la telefon

Cum si cand vorbesc parintii la telefon tin de obiceiurile lor de comunicare prin tehnologie, ce vor fi deprinse si de copiii lor. Parintii care sunt curiosi sa afle cum arata ei vorbind la telefon trebuie doar sa se uite la copiii lor. Acestia vor spune frumos „Buna”, „Buna ziua”, „Ce mai faci?”, pe un ton calm si prietenos daca asa vorbesc si parintii lor, sau vor tipa in telefon si vor gesticula daca acesta este comportamentul pe care-l observa la parinti.

2. Reactiile zgomotoase

Copilul ofteaza prelung atunci cand nu-i convine ceva sau scoate un „iiiiiiii” prelung si ascutit atunci cand se bucura?! Cel mai probabil este tot un obicei deprins de la parinti. Reactiile zgomotoase in diverse situatii sunt tot un stil de comportament deprins de la parinti.

3. Rusinarea de propriul corp

Daca parintii se manifesta in asa fel incat denota rusina fata de propriul corp, de anumite parti sau de goliciune (chiar si partiala), atunci si copilul va incerca sa-si ascunda trupul preluand obiceiul parintelui care face asa. Nimeni nu spune ca este in regula ca parintele sa umble gol-golut in fata copilului, dar nici nu trebui sa i se insufle ca propriul sau trup este un motiv de rusinare, caci ii va afecta pe viitorul imaginea fata de sine.

4. Felul in comunicare verbala

Parintii care gesticuleaza excesiv, folosesc injuraturi in discurs ridica tonul in timp ce vorbesc fata in fata cu alte persoane, nu ar trebui sa se mire cand vor observa acelasi stil si la propriul copil.

5. Reactiile exagerate

Copilul incepe sa zbiere daca i-a cazut pe jos lingurita?! Se prea poate sa fi observat unul dintre parinti crizandu-se pentru ca a scapat pe jos un vas sau, pur si simplu, exagerand in reactii in fata unor situatii relativ neimportante. Dramatismul – ridicat, scazut sau inexistent – in reactii este deprins de copii tot de la parinti.

6. Folosirea timpului liber

Copilul prefera sa se uite la televizor sau sa se joace in timpul liber, in afara gradinitei sau a scolii? Se prea poate ca asta sa fi vazut si la parintii lui. Copiii deprind modul de folosire al timpului liber de la parinti. Daca acestia se plimba prin parcuri, fac sport, se intalnesc cu prietenii, citesc in timpul liber, atunci si copilul va dezvolta aceleasi obiceiuri.

7. A face misto de ceilalti

Daca parintii sunt din fire niste „mistocari”, daca folosesc ironii in limbajul verbal si nu numai, atunci si copilul va fi la fel! Chiar de mici, copiii au capacitatea de a simti ironia.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: