Negii sunt niste excrescente ale pielii, inofensive si necanceroase, dar urate din punct de vedere estetic. Negii apar datorita virusului papiloma uman pentru care exista 100 de tipuri de virusuri.
Cuprins
Exista 6 tipuri de negi:
1. Negii comuni: apar cel mai frecvent pe maini, dar pot sa apara in oricare alta parte a corpului cu un aspect rugos, gri-maronii.
2. Negii plani apar de regula la nivelul fetei, bratelor sau pe membrele inferioare;au dimensiuni mici (mai mici decat o guma de creion), cu suprafete plane, pot fi de culoare roz, maroniu deschis sau galben deschis.
3. Negii plantari apar la nivelul talpii: au aspectul unor bucati de piele dure, groase, cu o pata neagra. Negii plantari produc durere la mers, existand senzatia de mers pe pietre.
4. Negii genitali: se gasesc la nivelul aparatului genital, vagin, cervix sau in jurul anusului.
5. Negii filiformi apar de regula in jurul gurii, nasului sau barbiei. Au culoarea carnii si prezinta proeminente dendritice.
6. Negii periungheali: se intalnesc in jurul unghiilor de la picioare; Au un spect rugos si cu denivelari si pot afecta cresterea normala a unghiilor.
Cum se transmit negii?
Negii genitali sunt foarte contagiosi si se pot transmite la fel ca toate tipurile de negi prin folosirea unor obiecte contaminate, precum lame de ras, prosoape sau alte obiecte personale. Persoanele infectate cu un neg pot infecta si alte parti ale corpului, provocand aparitia altor negi.
Acest virus se dezvolta foarte bine in medii umede si calde, precum bazin, dus, piscina, sauna si chiar vestiare.
Cum recunosti un neg?
Negii pot avea forme si marimi diferite, insa de cele mai multe ori ei sunt tari si de regula nu provoaca durere. Negii cei mai durerosi sunt cei care apar in jurul unghiilor si a picioarelor.
Cum scapi de negi?
Exista negi care nu au nevoie de tratament si dispar in decursul a cateva luni sau ani, lucru datorat sistemului imunitar care este capabil sa distruga virusul papiloma uman.
Daca negii se inmultesc sau provoaca durere, se recomanda crioterapia, adica terapia prin inghetare. Tratamentul negilor nu este 100% eficient in toate cazurile, existand posibilitatea sa reapara sau sa nu dispara definitiv. Un tratament pentru acasa poate fi cel cu acid salicilic care se gaseste sub forma de crema, plasturi sau banda adeziva. Acidul salicilic se aplica inainte de culcare, dupa ce negul a fost spalat cu apa calda pentru a fi inmuiat.