12 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăFRUMUSETENe spalam sau nu cu sapun pe fata? Cum sa procedezi pentru...

Ne spalam sau nu cu sapun pe fata? Cum sa procedezi pentru efecte pozitive

Inrolare trafic.ro

Primul pas in ingrijirea tenului este indepartarea impuritatilor, fiind recomandat de doua ori pe zi, atat femeilor, cat si barbatilor, sa elimine celulele moarte, bacteriile, praful, transpiratia si sebumul in exces care se acumuleaza pe pielea fetei. Intrebarea urmatoare este: Cu ce le indepartam?

Specialistii recomanda negresit folosirea sapunului. Atentie insa! Nu a oricarui sapun. Unul obisnuit poate cauza uscarea si iritarea pielii. In functie de tipul de ten, se recomanda fie sapunurile blande ce contin substante grase, fie asa-numitele produse fara sapun (“sans savon” sau “soap free”).

Unele femei aleg demachierea in locul spalarii pe fata cu sapun, insa prin aceasta sunt indepartate mult mai putine microorganisme.

Asa NU!

Valoarea pH-ului pielii este de aproximativ 5,5, deci este usor acida. Sapunurile obisnuite au un pH alcalin, ce poate ajunge la o valoare de peste 10. Pe fondul cresterii pH-ului, ne expunem riscului de a dezvolta eczeme sau infectii bacteriene si micotice (cu ciuperci). In cazul persoanelor care au deja acnee sau eczeme pe piele, problema se agraveaza.

Aceleasi efecte le au asupra tenului si sapunurile antibacteriene, care indeparteaza si flora benefica de pe piele si ne lasa fara aparare in fata germenilor. Un alt dezavantaj al sapunurilor alcaline este acela ca îndepărtează aproape in totalitate sebumul care mentine elasticitatea pielii. In consecinta, tenul devine uscat, iar ridurile se accentueaza.

Asa DA!

 

In locul sapunurilor alcaline si al celor antibacteriene, sunt recomandate pentru spalarea fetei ori sapunuri blande, care contin substante grase (emoliente), ori produse fara sapun (pe a caror eticheta este mentionat “sans savon”, “soap free”, “sindet” sau “syndet”). Cele din urma pot fi atat solide, cat si lichide. Alegerea sapunului trebuie sa tina cont si de tipul de ten.

Persoanele cu ten acneic, de exemplu, ar trebui sa foloseasca sapunuri speciale, cum ar fi cele cu sulf, recomandate insa de un medic dermatolog. De produse speciale au nevoie si cei care sufera de foliculita ori de dermatita seboreica.

Persoanele cu ten uscat ar trebui sa foloseasca intotdeauna sapunuri emoliente, pentru a preveni uscarea si iritarea pielii sau sa foloseasca o lotiune demachianta in loc de sapun. Pentru tenul sensibil, sunt recomandate solutiile speciale de curatare, fara sapun, cum sunt cele micelare.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: