Toamna a venit cu tot ce inseamna ea: muraturi, dulceturi, gemuri, comporturi, conserve de tot felul. Suna bine, suna gustos, suna traditional, suna periculos.
Totul pare foarte dificil de facut, totul pare extraordinar de greu, totul pare o enigma totala.
Ne intrebam deseori cate gospodine din cele care au fost au mai ramas, acum cand totul e scump si este mai ieftin sa mergi sa cumperi de la pietari gata facut decat sa cumperi toate ingredientele si sa faci exact cum iti place la tine acasa.
Lenea si comoditatea sunt un alt motiv pentru care tot mai putine gospodine se inghesuie sa cumpere toate cele trebuincioase pentru conservele pentru iarna.
Pentru toate cele care au mai ramas, ne bucuram astazi de o reteta delicioasa de dulceata.
Dulceata de nuci verzi
Sezonul nucilor verzi a cam trecut, insa nu este foarte tarziu pentru a nota aceasta minunata reteta intr-un carnetel si sa o folosim atunci cand este vremea ei.
Ingrediente:
1 ¼ kg zahar
1 lamaie
3 pahare cu apa
½ baton vanilie
90 nuci verzi
Mod de preparare:
Nucile verzi se curata cu un cutit pana la miezul alb.
In timp ce sunt curatate le punem intr-un vas cu apa rece.
Legam aceste nuci cu un tifon si le introducem in apa clocotita lasandu-le sa fiarba cate 10 minute in 3 reprize.
Dupa ce au fiert le scoatem pe servetele pentru a le scurge de excesul de apa.
Fierbem zaharul cu apa, iar cand siropul este aproape legat, adaugam nucile si lasam sa fiarba la foc mic.
Adaugam zeama de la lamaie, vanilia iar spre final cand incepe totul sa se lege marim flacara pentru cateva clocote si oprim.
Adaugam in borcane.