4 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIMuzica de ascultat in timpul sarcinii: ajuta sau nu la dezvoltarea bebelusului?

Muzica de ascultat in timpul sarcinii: ajuta sau nu la dezvoltarea bebelusului?

Pe piata si, bineinteles, pe internet au aparut din ce in ce mai multe melodii destinate femeilor gravide.

Despre muzica de ascultat in timpul sarcinii se spune ca ajuta la dezvoltarea bebelusului. Adevarat sau fals?

Un studiu efectua de centrul de cercetare Bellybuds arata ca a asculta muzica in timpul sarcinii este benefic pentru fat, mai ales daca este muzica simfonica. Potrivit oamenilor de stiinta, a pune muzica la un sonor mediu ajuta la stimularea si dezvoltarea micutului din burtica mamei. Mai mult de atat, cu cat tatal vorbeste mai aproape de burtica mamei, cu atat mai usor nou-nascutul il va recunoaste ca pe cineva foarte apropiat, caci notiunea de tata nu este, evident, stabilita in primele saptamani dupa nastere.

Acesta nu este singurul studiu care vorbeste despre beneficiile muzicii asupra micutului, numeroase astfel de cercetari aparand in lumea medicala academica. Insa adevarul este ca nimeni nu a putut dovedi daca muzica ajuta sau nu la dezvoltarea fatului, caci niciun cercetator nu a putut observa reactiile fatului, indeaproape.

Unele studii atesta faptul ca muzica ii face pe copii mai destepti, dar Gordon Show, un neurocercetator de la Universitatea California, atrage atentia ca toate analizele in acest sens au fost efectuate pe copii mai mari, nu pe fetusi.

Singurul lucru pe care l-au putut dovedi este ca ritmul batailor inimii fetusului, in timp ce asculta muzica, se schimba. Obstetricianul Rene Van de Carr din California a observat ca fetusii de 33 de saptamani respira altfel atunci cand asculta simfonia a V-a a lui Beethoven, alternand odata cu sunetele, fapt ce arata ca micutii din burtica mamei chiar se bucura de muzica.

Asadar, pana cand cercetatorii vor descoperi o metoda de a observa fatul fara sa-l puna in pericol sau sa periciliteze viata mamicii, toate concluziile stiintifice arata ca muzica simfonica, mai ales, influenteaza in bine cel putin starea fatului din burtica.
Cum asculta fatul muzica

Cea mai buna optiune pentru a aduce muzica la urechile micutului este punerea unei perechi de casti mari pe burtica. Volumul nu trebuie dat tare, pentru ca lichidul amiotic in care se dezvolta fatul este un bun conductor de sunet.

Volumul muzicii simfonice nu trebuie sa depaseasca 65 de decibeli, ideal fiind 50 de decibeli. potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Pentru a intelege mai bine cat de puternic este sunetul, va prezentam mai jos cati decibeli produc, in medie, principalele obiecte electrocasnice din casa:

50-75 dB masina de spalat
55-70 dB masina de spalat vase
60-85 dB aspiratorul
60 – 95 dB foenul
65 – 80 dB alarma de trezire
75 – 85 dB tragerea apei la toaleta

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: