19 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEMotive surprinzatoare din cauza carora ne ingrasam

Motive surprinzatoare din cauza carora ne ingrasam

Regimul alimentar este acelasi, efortul fizic depus zilnic este acelasi si totusi ai pus cateva kilograme pe tine? Este timpul sa afli cauzele mai putin cunoscute care ne fac sa ne ingrasam, desi nu ne modificam cu absolut nimic stilul de viata.

1. Lipsa somnul

Somnul are un rol important in mentinerea greutatii corporale. Un efect este usor de intuit: multe dintre persoanele care stau treze pana tarziu in noapte au obiceiul de a ciuguli ceva, fapt ce presupune implicit si un aport calorica mai mare. Un alt factor care asociaza lipsa somnului cu ingrasatul este dezechilibrul biochimic care are loc in organism atunci cand nu este suficient de odihnit. Daca dormim prea putin sau calitatea somnului este slaba au loc si modificari ale balantei hormonale care duc la cresterea poftei de mancare.

2. Stresul

Cand ritmul de zi cu zi este foarte solicitant, organismul isi activeaza sistemul de supravietuire secretand mai mult cortizol, supranumit „hormonul stresului”. Odata secretat in exces, cortizolul creste si apetitul, motiv pentru care tindem sa mancam ma mult. Mai mult de atat, creste pofta pentru alimentele dulci sau pentru cele de tip fast-food si se intampla prea des sa alegem un corn cu gem in locul unui mar, atunci cand ni se face pofta de „ceva bun”.

3. Antidepresivele

Medicamentatia poate fi o alta cauza a cresterii in greutate. Medicamentele antidepresive pot genera mai multa pofta de mancare. Cel mai indicat in acest caz este consultarea medicului pentru schimbarea tratamentului.

4. Hipotiroidia

Glanda tiroida este esentiala pentru buna functionare a metabolismul si echilibrarea ritmului metabolic. Cand tiroida nu functioneaza la nivel optim secreta mai putin hormoni, motiv pentru care ne simtim obositi, slabiti si avem arderile incetinite. Practic, intregul ritm metabolic incetineste, motiv pentru care aportul caloric nu este consumat, ci depus sub forma tesutului adipos. In astfel de situatii, este indicata o vizita la un medic endocrinolog, care sa ne ofere un tratament corespunzator hipotiroidiei.

 

Citeste si:  Capcane pe care trebuie să le eviți când te desparți de partenerul tău de lungă durată

5. Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonala des intalnita la tinerele adolescente, desi in unele cazuri acesta poate persista si la maturitate. Cauza este un dezechilibru hormonal, care determina, implicit, si cresterea in greutate.

6. Renuntatul la fumat

Multe persoane invoca ingrasatul ca unul dintre principalele efecte negative aparute dupa renuntarea la fumat. A te ingrasa dupa ce renunti la tigari este un fapt destul de controversat caruia i se aduc argumente pro si contra. Unii specialisti sustin ca singurul motiv pentru care anumite persoane se ingrasa dupa ce se lasa de fumat tine de inlocuirea gestului de a duce tigara la gura cu cel de a ciugulii tot felul de alimente. Asadar, nu lipsa nicotinei ingrasa, ci ceea ce bagam in gura. Pe de alta parte, alti specialisti sustin ca fumatul accelereaza ritmul metabolic, asadar si arderile. Odata ce te lasi de fumat, ritmul metabolic incetineste motiv pentru care aportul caloric nu este consumat cum era inainte si are loc ingrasarea. In pofida parerilor pro si contra, cateva lucruri sunt cere: un om care s-a lasat de fumat mananca intr-adevar mai mult, studiile medicale au dovedit fara doar si poate ca ritmul metabolic incetineste, lipsa nicotinei si a altor compusi din tigara fac papilele gustative sa fie mai sensibile la gustul mancarii, asadar gustul alimentelor este potentat. 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: