Multe persoane nu se rezuma la cafeaua de dimineata pentru a intra in prima si a se mentine activi pe parcursul zilei, simtind nevoia sa bea si a doua, si a treia cafea pentru a ramane cu adevarat treji.
In timp ce consumul moderat de cofeina este benefic organismului, a bea cafea la ora 16.00 dupa-masa nu este deloc sanatos! In urma unei cercetari stiintifice, specialistii de la American Chemical Society au ajuns la concluzia ca nu avem mereu nevoie de cafea pentru a ne mentine activi si in a doua parte a zilei! Ba dimpotriva, existand alte metode inedite de a ne mentine treji fara a apela la un strop de cofeina!
Potrivit studiului ale carui concluzii au fost publicate in revista de specialitate „Computers in Human Behavior”, un mod eficient de a-ti creste nivelul de energie pe parcursul zilei, in momente de declin, este sa te uit la videoclipuri amuzante, spre exemplu, sau sa fredonezi o melodie sau chiar sa faci cativa pasi de dans. Oamenii de stiinta de la American Chemical Society sustin ca, spre exemplu, clipurile amuzante cu pisici – care au invadat internetul – sunt foarte eficiente in a relaxa organismul, a-l energiza si a binedispune persoana care se uita la ele.
O alta sursa de buna dispozitie este apa! Deshidratarea, consumul scazut de apa (uneori chiar deloc) induce o stare generala de oboseala, putand duce si la confuzie, la palpitatii ale inimii si chiar la lesin. Revigorarea poate veni de la consumul ridicat de apa, sustin specialistii de la American Chemical Society. Motivul? Corpul uman este facut in proportie de 50-65% din apa, iar 20% din tot aportul de apa este consumat de creier. In momentul in care pierdem doar 2-3% din apa din corp, incepe sa simtim sete. Deshidratarea afecteaza productia de oxitocina, de serotonina – hormoni responsabili cu starea de bine, dar si cea a cortisolului, hormon care influenteaza nivelul de stres din organism. O hidratare optima este un alt mod de a evita starea de somnolenta, de oboseala care se instaleaza mai cu seama in a doua parte a zilei.
Si activitati precum ascultatul muzicii, fredonatul, cantatul si dansatul au efecte benefice asupra productiei de endorfine, hormoni care induc deopotriva o stare de bine, care energizeaza atunci cand sunt secretati in cantitati optime, fiind deopotriva inlocuitori eficienti ai cofeinei atunci cand avem nevoie sa ne mentinem activi, treji.
VIDEO