24 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEMituri despre vedere pe care sa nu le crezi

Mituri despre vedere pe care sa nu le crezi

Exista cateva traditii respectate cu sfintenie de catre toti parintii si sunt transmise de la generatie la generatie. De exemplu, aceste fraze folosite frecvent, precum: „Nu proba ochelarii altcuiva pentru ca iti vei strica vederea” sau „Nu te uita la televizor ca iti strici vederea!”

Noi ne-am decis sa verificam cele mai raspandite temeri ale parintilor cand vine vorba de vedere. Oare sunt adevarate?

Nu iti deschide ochii sub apa
Exista diferite tipuri de apa de luat in considerare in acest caz.

– Apa din cada sau piscina poate fi periculoasa din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei de la robinet. Tevile ruginite (daca vorbim despre o casa veche) pot fi cauza microorganismelor periculoase din apa ce pot duce la iritatii sau conjuctivita. De aceea este indicat sa iti tii ochii inchisi si protejati in acest caz.

– Apa proaspata este sigura pentru innotul cu ochii deschisi, dar doar daca o faci in zone curate si ecologice.

– Iti poti deschide ochii in apa sarata, dar comfortul depinde de nivelul de concentratie a sarii. De exemplu, este mai usor sa iti deschizi ochii in Marea Baltica si in Marea Neagra, dar cea Mediterana si cea Rosie nu va fi la fel de comfortabila.

Citeste si:  Detalii care iti pot ruina machiajul zilnic

Lumina de la sudura te poate orbi
Acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri. In realitate este imposibil sa orbesti de la sudura, insa este posibil sa ti se arda ochiul. Sudorii folosesc masti pentru a se proteja de flacari si de ultraviolete.

Calculatorul si televizorul iti pot afecta vederea
Te-ai uitat vreodata la gameri? Clipesc aproximativ o data la 2 minute, iar oamenii normali clipesc o data la 15-20 de secunde. Cand stam in fata unui calculator facem acelasi lucru fara sa ne dam seama. Atunci cand clipesti rar se usuca corneea si incepem sa ne plangem de dureri de cap, tensiune a ochilor si vedere incetosata. Acesta este singurul pericol la care ne expunem cand stam in fata unui ecran.

Problemele de vedere se mostenesc
Ideea ca problemele de vedere se mostenesc este o misconceptie. Totul depinde de stilul de viata, de profesie, de obiceiuri si de stresul la care ne expunem ochii.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: