Mereu obosită? Poate suferi de anemie. Te simți foarte obosită deși nu faci efort fizic, ești palidă, nu te poți concentra? S-ar putea să suferi de anemie, o boală ce afectează multe femei. Nu te îngrijora. Adesea problema se rezolvă dacă aduci câteva modificări în alimentație.
Cuprins
Contrar credinței populare, anemia nu înseamnă o scădere a globulelor roșii din sânge, ci o diminuare a cantității de hemoglobină din sânge. Hemoglobina, un pigment roșu conținut de globulele roșii (numite și hematii), transportă oxigenul către toate celulele. Când nivelul hemoglobinei scade, cantitatea de oxigen transportat la organe și țesuturi este insuficientă. Boala poate trece mult timp neobservată, căci simptomele apar târziu – asta dacă apar – și adeseori sunt ignorate.
Tipuri de anemie
- Anemia feriprivă. Este cea mai răspândită formă de anemie, fiind cauzată de carența de fier. Acest tip de anemie afectează mai des femeile, care sunt mai expuse carenței de fier din cauza ciclurilor menstruale abundente și a alimentației mai sărace în fier.
- Anemia cauzată de carențe în vitamine. Insuficiența vitaminelor B9 sau B12 poate conduce la anemie. Carența de vitamine B9 sau B12 poate apărea dacă alimentația este săracă în aceste vitamine sau dacă ele sunt prost absorbite la nivelul intestinului.
- Anemia cauzată de o maladie cronică. Unele boli cronice (cancer, maladia Crohn, artrita reumatoidă etc.) sau chiar tratamentul lor pot diminua producerea globulelor roșii. De asemenea, insuficiența renală poate fi o cauză directă, căci rinichii produc eritropoietina, hormonul care stimulează producerea de hematii.
- Anemia hemoragică. Survine în urma unor pierderi de sânge: menstruații abundente, naștere, ulcer gastroduodenal, hemoroizi, polipi la nivelul colonului. Pierderile de sânge conduc la scăderea numărului de globule roșii și implicit a hemoglobinei.
- Anemia hemolitică. Este caracterizată de distrugerea foarte rapidă a globubelor roșii (în mod normal, hematiile trăiesc 4 luni, după care sunt distruse și înlocuite de celule noi). Acest tip de anemie poate fi cauzată de o reacție a sistemului imunitar, de prezența unor toxine în sânge, de infecții sau poate fi congenitală (talasemie etc.).
- Anemia aplastică. Este o formă rară, în care măduva osoasă nu produce suficiente celule stem. În această afecțiune sunt insuficiente nu doar globulele roșii, ci și cele albe și plachetele sangvine. În 50% din situații, anemia aplazică este cauzată de agenți toxici, de unele medicamente sau de expunerea la radiații.
Oboseală și paloare
Simptomele anemiei apar în urma insuficientei oxigenări a țesuturilor, iar intensitatea lor variază în funcție de gravitatea bolii. Dacă ai o formă ușoară de anemie este posibil să nici nu remarci prezența bolii. Simptomele se traduc prin oboseală care persistă deși dormi bine noaptea, paloare a pielii și a mucoasei conjunctivale a ochilor, palpitații, respirație îngreunată sau accelerarea ritmului cardiac la cel mai mic efort, dureri de cap, amețeli, capacitate scăzută de concentrare, mâini și picioare reci, rezistență scăzută la infecții. Pe scurt, anemia te face să nu te simți în formă. Dar câți dintre noi nu se simt obosiți sau nu au tenul palid la ieșirea din iarnă? Atenție, așadar, nu te grăbi să tragi concluzia că ai anemie și, mai ales, nu te trata singură! Dacă bănuiești că ceva nu e în regulă cu sănătatea ta, adresează-te medicului. Diagnosticul de anemie poate fi confirmat cu o simplă analiză de sânge, care măsoară nivelul hemoglobinei. Valoare normală a hemoglobinei este de 11-15 g/100 ml sânge la femei și între 13 și 16 g/100 ml sânge la bărbați.
Mai mult fier și vitamine în farfurie
Anemia apărută din cauza carenței de fier are o soluție simplă: un aport crescut de fier. În acest sens, alimentația joacă un rol important. În primă instanță medicul te va sfătui să mănânci mai multă carne roșie, ficat, rinichi, pește, crustacee. Alte alimente care te ajută să-ți refaci rezervele de fier sunt fasolea, mazărea, fructele uscate (în special caisele), cerealele integrale, pâinea integrală. O veste bună: cacaua, deci și ciocolata, este bogată în fier. Un motiv întemeiat să savurezi delicioasele tablete pe care le-ai ascuns pe raftul cel mai de sus al dulapului din bucătărie.
În același timp este important să-i oferi organismului și o cantitate suficientă de vitamina C, care favorizează absorbția fierului. Așadar, la o masă cu carne adaugă și alimente care conțin vitamina C (citrice, roșii, varză albă, pătrunjel, afine) sau bea, cu o oră înainte de mesele principale, un suc natural de portocale sau de mere.
Dacă medicul decide că aceste măsuri nu sunt suficiente, îți poate prescrie un supliment de fier și de vitamina C. Anemiile ce apar din cauza deficiențelor de vitamine B9 sau B12 pot fi combătute prin introducerea în meniu a alimentelor bogate în aceste vitamine. Vitamina B9 (acidul folic) se găsește în broccoli, spanac, salată verde, varză, ceapă, roșii, fasole, mazăre, portocale, banane, alune, migdale, pâine integrală. Vitamina B12 se găsește în carne, lapte de vacă și produse lactate.