Exista o anumita perioada din viata cand memoria incepe sa intre intr-un declin, aparand tot mai des pierderile de memorie.
Potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate „Psychological Science”, dupa varsta de 35 de ani memoria intra in declin, pe o panta descendenta. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au monitorizat peste 48.000 de persoane cu varste intre 10 si 89 de ani. Evaluarea memoriei, dar si altor aspecte asociate ei a dus la stabilirea varstei de 35 de ani ca pragul din care memoria incepe sa slabeasca.
Insa este vorba de memorie slabita in relatia cu factori minori, cum ar fi a uita nume, date de nastere si alte chestiuni care nu pun omul in incapacitatea de a-si desfasura activitate. In sensul ca a uita numarul de telefon al unei cunostinte nu te pune in pericol la fel cum te pune faptul ca ai uitat unde locuiesti.
Totusi, nu atat declinul memoriei a surprins oamenii de stiinta cat varsta de 35 de ani cand incepe acesta. Este, totusi, o varsta destul de mica pentru ca unei persoane sa i se slabeasca memoria. Asa ca cercetatorii au incercat sa afle de ce se intampla asta dupa 35 de ani si mai tarziu. Singurul raspuns pe care l-au gasit a fost faptul ca dupa aceasta varsta intregul organism uman inceteaza sa mai „creasca”, intrand intr-un declin lent care sfarseste la batranete.
Insa nu este obligatoriu ca toti cei trecuti de 35 de ani sa sufere mici pierderi de memorie. De altfel, declinul memoriei in sine este determinat de fiecare individ in parte. Nivelul de educatie si activitatile zilnice joaca un rol esential in mentinerea sanatatii memoriei. Mai multe studii au arata ca declinul memoriei la persoanele interesate de lectura, de jocuri care implica activitati cerebrale de identificare a cuvintelor sau a numerelor este mult mai lent decat la persoanele care nu intreprind niciun fel de activitate care sa-i provoace intelectual.