5 iunie , 2023
AcasăSANATATELuna plina tulbura somnul. Mit sau realitate?

Luna plina tulbura somnul. Mit sau realitate?

fashiondays.ro

Multe persoane se plang ca dorm prost cand este Luna plina, iar aceasta preconceptie dateaza de multa vreme. Studii recente au dovedit, pentru prima oara, ca exista o legatura intre ciclul lunar si somnul nostru.

 

In ciuda intregului confort dobandit odata cu evolutia, oamenii continua sa fie influentati de ciclul lunar cand dorm. La aceasta concluzie a ajuns profesorul Christian Cajochen, de la Spitalul Psihiatric din cadrul Universitatii din Basel. El a analizat tiparul de somn a peste 30 de voluntari, femei si barbati, dar si activitatea cerebrala pe parcursul ciclului lunar. Profesorul Cajochen a descoperit ca activitatea creierului scade cu 30% atunci cand este Luna plina. Mai mult, secretia de melatonina, antioxidant care asigura un somn odihnitor, scade semnificativ cand Luna e perfect rotunda pe cer.

 

Faptul ca dormim mai prost cand este Luna plina afara poate avea legatura cu “ceasul circalunar” al propriului creier, nu neaparat cu faptul ca satelitul natural al Pamantului apare perfect rotund pe cer. Este vorba si de evolutie la mijloc. Si animalele dorm mai putin cand e Luna plina, pentru ca este mai multa lumina, deci isi pot procura hrana. De la animal la om, aceasta caracteristica s-a mentinut pe parcursul a zeci de mii de ani, fapt care ne face sa fim mai alerti si astazi, in noptile cu Luna Plina.

 

Din pacate, nu putem face nimic ca sa dormim mai linistiti cand este Luna Plina, considera profesorul Cajochen, acest fenomen existand de prea multa vreme, devenind intrinsec omului, incat sa se poata descotorisi de el.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.