2 iunie , 2023
AcasăSANATATELucruri esențiale despre cancerul la sân care trebuie să le știi

Lucruri esențiale despre cancerul la sân care trebuie să le știi

chilipirul-zilei.ro/

Majoritatea cazurilor de cancer la sân pot fi combătute cu succes dacă sunt detectate la timp, iar informarea corectă poate fi un instrument puternic în lupta împotriva acestei maladii. În acest articol, am compilat pentru tine câteva detalii cruciale legate de cancerul de sân.

Cancerul de sân este un fel de cancer care își are originea în unul sau amândoi sânii. Deși este o boală care afectează preponderent femeile, bărbații pot, de asemenea, fi diagnosticați cu cancer la sân.

Creștere globală a cancerului de sân

Cancerul de sân este tipul de cancer cel mai des diagnosticat, reprezentând 1 din 8 cazuri de cancer identificate la nivel mondial, conform unui studiu științific din 2022.

Acest studiu, care citează statistici furnizate de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), indică faptul că în 2020 s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi de cancer de sân la nivel global și aproximativ 685.000 de decese datorate acestei boli, cu variații semnificative observate între diferite țări și regiuni ale lumii.

Cercetătorii estimează că până în 2040, numărul global al cazurilor de cancer de sân va crește la peste 3 milioane de cazuri noi anual și la peste 1 milion de decese anual. Cele mai înalte rate de incidență (peste 80 la 100.000 de femei) au fost identificate în Australia și Noua Zeelandă, Europa de Vest, America de Nord și Europa de Nord, în timp ce cele mai reduse rate (sub 40 la 100.000) s-au înregistrat în America Centrală și Africa de Est.

În România, conform datelor oferite de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cancerul la sân cauzează anual decesul a peste 9000 de femei românce, iar 8 din 10 femei care trăiesc în zonele rurale ale României nu au efectuat vreodată un control medical al sânilor. Deși numerele generale par a fi reduse, riscul de a se îmbolnăvi există, de aceea este esențial ca femeile tinere să fie conștiente de această formă de cancer.

Informații esențiale despre cancerul de sân

Iată câteva puncte cheie legate de cancerul de sân:

Nu este doar o boală a femeilor în vârstă S-ar putea să crezi că nu ești susceptibilă la cancerul de sân dacă ești o persoană tânără sau de vârstă mijlocie. Din păcate, în ciuda accesului facil la informații despre boală, multe femei neglijează sănătatea lor și, astfel, numărul pacientelor cu cancer la sân în vârstă de 20, 30 sau 40 de ani crește.

Cu toate acestea, nu trebuie să intri în panică dacă descoperi un nodul sau mai mulți la sân: majoritatea nodulilor și a modificărilor la nivelul sânilor la o femeie tânără nu sunt de natură canceroasă (sunt benigni, nu maligni).

Dacă observi un nodul în timp ce faci duș, de exemplu, ar trebui să consulți medicul de familie pentru o trimitere la ginecolog. După o evaluare senologică, medicul îți va oferi recomandările adecvate. Poate fi necesară efectuarea unei ecografii sau a unei mamografii.

Identificarea timpurie nu asigură automat vindecarea

Chiar dacă detectarea în faze incipiente a cancerului de sân este legată de un prognostic mai pozitiv pentru pacientă, aceasta nu confirmă automat vindecarea. Există diverse forme de cancer la sân, iar unele sunt mai dificile de combatut decât altele. Între 20-30% dintre pacientele cu cancer la sân în stadiu incipient dezvoltă mai târziu cancer metastatic (când cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului). Deși tratamentele progresează continuu, nu există deocamdată un remediu pentru cancerul la sân metastatic.

Cancerul la sân nu se manifestă întotdeauna printr-un nodul

Deși, în general, cancerul de sân se manifestă prin apariția unui nodul la sân, majoritatea pacientelor nu conștientizează că pot exista și alte semne ale acestei boli pe care trebuie să le monitorizeze (în special în timpul autoexaminării sânilor, efectuată periodic). Alte simptome posibile ale cancerului de sân pot include: pruritul sânului, roșeața sau umflarea, ridarea pielii – cu un aspect similar cojii de portocală – și schimbări ale mamelonului.

Cancerul la sân nu reprezintă o boală singulară

Multe paciente nu sunt conștiente de faptul că există mai multe tipuri de cancer la sân. În realitate, denumirea de „cancer la sân” acoperă multe forme și subtipuri ale acestei boli grave, cum ar fi: cancerul mamar HER2-pozitiv, cancerul mamar cu receptor de estrogen pozitiv, cancerul mamar triplu negativ, invaziv, non-invaziv și cancerul mamar inflamator.

Diversele forme de cancer de sân sunt abordate în moduri diferite, bazându-se pe ceea ce s-a dovedit a fi cel mai eficient pentru acel specific tip de cancer la sân și ținând cont de particularitățile fiecărei paciente. În plus, o persoană tânără diagnosticată cu același tip de cancer la sân ca o femeie mai în vârstă poate avea un prognostic diferit și poate necesita un tratament diferit, datorită naturii mai agresive a cancerului la tineri.

Bărbații pot fi și ei afectați de cancerul la sân

O altă concepție eronată despre cancerul la sân este aceea că doar femeile sunt afectate. Deși marea majoritate a cazurilor de cancer de sân apar la femei, bărbații pot dezvolta, de asemenea, această boală. Riscul pe parcursul vieții pentru bărbați de a dezvolta cancer la sân este de aproximativ 1 la 1000 (mai puțin de 1% din totalul cazurilor de cancer la sân). Deși este rar, este important ca bărbații să fie conștienți de riscurile acestei boli, în special cei cu un istoric familial de cancer la sân, cei cu o mutație genetică și cei care au fost expuși la radioterapie în zona toracică.

Cum putem preveni cancerul la sân?

Cancerul nu este o singură boală, ci un grup de boli corelate. Genele noastre, stilul de viață și mediul înconjurător pot crește sau micșora riscul de a dezvolta cancer. Riscul fiecărei persoane este determinat de o combinație a acestor factori. Evitarea factorilor de risc și încurajarea factorilor de protecție poate contribui la prevenirea cancerului.

Unii dintre factorii de risc nu pot fi evitați (îmbătrânirea, istoricul familial de cancer de sân, țesutul la sân dens, debutul menstruației timpuriu, lipsa sarcinilor), însă alții, precum obezitatea și consumul de alcool, da. Pentru a reduce riscul de cancer de sân:

Evită consumul de alcool

Alcoolul poate crește riscul de cancer la sân, prin urmare, pentru a-ți reduce acest risc, abține-te de la alcool sau consumă-l cu măsură, sporadic. Recomandările de sănătate sugerează ca femeile să nu consume mai mult de o unitate de alcool pe zi. Dacă optezi pentru vin, o unitate este echivalentă cu 150 ml. Dacă alegi berea, o unitate înseamnă 330 ml.

Menține-te activă

Activitatea fizică regulată este esențială pentru o sănătate generală bună și unele studii au arătat că poate scădea riscul de cancer de sân. Străduiește-te să faci cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică pe săptămână sau, dacă nu practici un sport specific, găsește alte modalități de a te mișca, 30 de minute pe zi: mers rapid, dans, yoga, grădinărit, curățenie dinamică etc.

Menține o greutate sănătoasă

Pe măsură ce îmbătrânim, tendința de a ne îngrășa crește datorită încetinirii metabolismului. Fii atentă la alegerile alimentare și construiește-ți mesele în jurul legumelor, fructelor, leguminoaselor și proteinelor slabe, în detrimentul grăsimilor, alimentelor prăjite, pâinii albe și produselor zaharoase. O dietă corespunzătoare și activitatea fizică regulată, despre care am vorbit mai sus, te ajută să menții o greutate adecvată pentru înălțimea și vârsta ta.

Solicită sfatul medicului

Dacă ai un istoric familial de cancer la sân sau de mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2, cere sfatul medicului în privința altor moduri de a-ți reduce riscul (de exemplu, acesta îți poate recomanda examinări imagistice periodice, pentru a detecta din timp orice anomalie).

Femeile în premenopauză care au un risc crescut de cancer la sân datorită acestor mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2 pot lua în considerare efectuarea unei ooforectomii care să le diminueze riscul (îndepărtarea ambelor ovare în absența semnelor de cancer). Acest lucru scade producția de estrogen în organism și, în consecință, diminuează riscul de cancer la sân.

Unele femei cu un risc crescut de cancer la sân pot opta pentru o mastectomie preventivă sau de reducere a riscului (îndepărtarea unuia sau a ambilor sâni în absența semnelor de cancer).

Știai că și animalele de companie pot fi afectate de cancerul la sân?

Ești conștient că nu doar oamenii, ci și câinii și pisicile pot dezvolta cancer la sân?

Deși cancerul la sân este mai frecvent la câini decât la pisici, acesta tinde să fie mai agresiv la pisici, afirmă experții. Prin urmare, dacă ai un animal de companie, este important să îl duci la controale regulate la veterinar pentru a-i asigura o stare de sănătate optimă.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.