Cand copilul nu este primul din clasa la scoala poate fi o problema de atentie, una de implicare sau de lene, dar si de IQ.
De altfel, micutul s-ar putea sa nu fie cu nimic vinovat daca nu il duce mintea, caci inteligenta este, in proportie de 40%, mostenita de la parinti.
Parintii isi vad, de regula, copiii ca fiind cei mai destepti si cei mai frumosi. O privire obiectiva poate, insa, oferi o alta perspectiva asupra propriei odrasle.
Poate chiar nu exceleaza la scoala, iar vina s-ar putea sa nu-i apartina chiar deloc, dupa cum arata un studiu genetic realizat de cercetatorii Universitatii din Queensland (Australia). Potrivit acestora, aproximativ 40% din inteligenta unui copil este mostenita de la parinti.
Studiul a fost realizat pe aproximativ 18.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani. Acestora li s-a evaluat coeficientul de inteligenta, sau IQ-ul, cifre pe care le-au omologat unor date genetice de tipul mostrelor ADN.
Oamenii de stiinta au constatat ca, eliminand orice factor de mediu extern, intre 20 si 40% din variatiile IQ-ul in copilarie sunt mostenite de la parintii biologici.
Daca factorii externi nu sunt prielnici nici fatului, in timpul dezvoltarii in uterul mamei, nici copilului nascut care se creste, atunci sansele de a avea o minte stralucita scad. Micutul nu are nicio vina in acest sens, singurii care pot face ceva pentru a stimula inteligenta copilului si a-l indrepta pe o cale potrivita de dezvoltare fiind parintii.