7 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEIngrediente pentru buna dispozitie

Ingrediente pentru buna dispozitie

Inrolare trafic.ro

Vi se spune des ca “v-ati trezit cu fata la cearsaf” sau ca “vi s-au inecat corabiile”? Probabil si cei din jur observa ca dispozitia nu e cea mai buna si ca o si aratati. Din fericire, oricate griji si probleme v-ar necaji, alimentatia va poate ajuta sa treceti peste starea de spirit negativista.

Cateva substante din alimentatie la care nu v-ati fi gandit va pot ajuta sa treceti cu bine peste depresiile usoare si gandurile negre, va imbunatatesc dispozitia si ofera si un plus organismului.

Vitamina B12

O bacterie ce traieste in intestinele anumitor animale este unicul organism ce produce vitamina B12. Aceste animale acumuleaza nutrientul in tesuturi, concentratii crescute de B12 fiind intalnite in carnea de vita, capra, dar si alte rumegatoare, precum si in peste si fructe de mare. Vitamina B12 regleaza expresia genelor, prevenind aparitia cancerului.

Majoritatea semipreparatelor si a carnurilor procesate contin adaosuri de acid folic, care mascheaza carenta de B12, care se poate manifesta prin agresivitate, comportament obsesiv-compulsiv, probleme cu somnul, furnicaturi in maini si picioare. Nivelul normal de B12 este de 200-1.100 de picograme pe mililitru, insa cel sub 400 creste riscul aparitiei problemelor de sanatate mentala, ca depresia sau chiar dementa.

Cele mai bune surse de vitamina B12 le reprezinta crustaceele, pestele, ficatul, carnea de vita si ouale.

Iod

Iodul este un nutrient vital pentru orice animal si poate fi obtinut cu usurinta din alimente. Este esential pentru o tiroida sanatoasa (glanda care regleaza metabolismul), o tiroida insuficient de activa fiind asociata cu o scadere a nivelului energiei, probleme de memorie, depresie, migrene, crestere in greutate, infertilitate, infectii frecvente, probleme ale sanilor (inclusiv o incidenta crescuta a cancerului), afectiuni cardiace.

Pentru a evita sirul lung de afectiuni ce pot fi cauzate de un nivel scazut de iod din organism, consumati alge, peste, fructe de mare, oua, cartofi in coaja, lapte si carne de vita, oaie, capra.

Magneziu

Magneziul este un mineral care “limpezeste” gandurile, relaxand mintea, nervii si muschii. A fost folosit inclusiv pentru tratarea depresiilor si relaxeaza vasele de sange, protejeaza impotriva afectiunilor cardiace si a diabetului. Cresterea nivelului magneziului din creier imbunatateste memoria si functia de invatare, in timp ce deficienta poate duce la depresie, anxietate, insomnii, oboseala.

Cele mai bune surse de magneziu sunt: frunzele verzi, cerealele integrale, somonul, fasolea, semintele de floarea soarelui, melasa.

Colesterol

Desi e un termen de care toata lumea se teme, colesterolul nu e chiar atat de rau. Este chiar indicat consumul alimentelor bogate in colesterol bun si se evita colesterolul rau. Daca renuntati la consumul de oua sau somon, doua alimente bogate in colesterol, pierdeti si nutrientii adusi ca aport de acestea. Nivelul ridicat de coesterol este asociat cu o memorie mai buna si buna dispozitie, la persoanele sanatoase. La persoanele mai in varsta, nivelul de colesterol bun este direct proportional cu riscul de dementa, potrivit cercetatorilor de la Johns Hopkins University din Bloomberg.

Citeste si:  6 sfaturi pentru o dieta sanatoasa fara colesterol

Sursele de colesterol bun sunt: oua, somon, carne macra, lapte, branza.

Vitamina D

Exista un motiv intemeiat pentru placerea pe care o simtiti atunci cand soarele placut al diminetii va mangaie pielea – ca si plantele, omul are nevoie si de soare pentru a supravietui. Soarele transforma colesterolul in vitamina D, un nutrient esential ce controleaza peste manifestarea a peste 2000 de gene. Nivelul scazut de vitamina D este strans legat de o serie de manifestari printre care si depresia, dar si dementa, boala Parkinson, 17 tipuri de cancer. Deficienta de vitamina D este vinovata si pentru scaderea imunitatii.

Unii cercetatori considera ca motivul pentru care sunt mai frecvente imbolnavirile iarna este expunerea prea scurta la soare si scaderea nivelului vitaminei D din organism. Tot vitamina D este vinovata si pentru astenii.

Puteti creste nivelul vitaminei D prin expunere la soare dimineata si dupa-amiaza, evitand razele arzatoare si problemele pe care acestea le pot cauza. Din alimentatie, vitamina D poate fi obtinuta daca mancati peste gras, unt, untura de oaie sau capra, ciuperci crescute la soare.

Calciu

Scaderea nivelului de calciu poate duce la anxietate, depresie, iritabilitate, pierderi de memorie, incetinirea procesului gandirii. Cand scade nivelul calciului, nutrientul este recanalizat din oase pentru a se mentine echilibrul in restul organismului, ceea ce duce la osteoporoza. O deficienta constanta duce la dezechilibrul hormonal, care se materializeaza prin cresterea in greutate, iar la unele femei de un sindrom premenstrual cu simptome severe.

Cele mai bune surse de calciu sunt sardinele, lactatele, frunzele de varza si kale, spanacul, migdalele, nucile pecan, susanul.

Fibre

Dietele sarace in fibre au fost asociate cu depresia si riscul crescut de suicid. Unul dintre motive e faptul ca fibrele sunt un indicator al consumului de alimente precum cereale integrale si alte plante ce contin “ elementele esentiale ale fericirii”. Alt motiv este faptul ca fibrele reduc inflamatiile, iar introducerea unei cantitati suficiente de fibre in alimentatie se poate face fara probleme daca respectati o regule simpla: consumati fructe si legume proaspete.

Legumele cu frunze verzi, cruciferele, fasolea, fructele au un continut bogat in fibre.

Acid folic

Lichidul cerebrospinal care inconjoara creierul contine de patru ori mai mult acid folic decat sangele, fiind un mediu propice pentru neurotransmitatori. Concentratiile ridicate de acid folic din sange fac sa scada frecventa perioadelor de negativism, depresia clinica, gandirea neclara. Acidul folic a fost utilizat zeci de ani pentru tratarea depresiilor, dar se stie despre el si ca ajuta la imbunatatirea dispozitiei prin accelerarea productiei de acizi grasi omega-3 DHA si EPA.

Citeste si:  Ce spune menstruatia ta despre tine

Printre cele mai bune surse naturale de acid folic se numara spanacul, varza kale, fasolea boabe, lintea.

Vitamina A

In general, cand vorbesti despre vitamina A, te gandesti la consumul de morcovi si faci legatura cu faptul ca e buna pentru ochi. Intr-adevar, morcovii sunt bogati in carotenoide, care pot fi transformate in vitamina A, insa procesul nu e intotdeauna eficient. Cel mai sigur loc in care poate fi gasita vitamina A este grasimea animala. Zona din creier responsabila cu innoirea celulelor, hipocampus, e plina de receptori pentru vitamina A.

Daca vreti sa cresteti nivelul vitaminei A din organism, lasati morcovii, mancati ficat, galbenusuri, crustacee, unt si lapte integral.

Omega-3

Omega-3 este un grup de acizi grasi de care au nevoie toate celulele din corp. Acesti acizi au ajuns in atentia cercetatorilor in anii ’70, cand s-a observat ca populatiile de eschimosi care aveau o dieta bogata in grasimi nu aveau probleme cu inima. Dietele bogate in omega-3 sunt cunoscute si utilizate pentru a preveni depresia, obezitate, cancer, afectiuni cardiace, dar si multe alte afectiuni. Daca vreti sa ganditi rapid sau sa alergati ca gandul de repede, consumati alimente bogate in acizi grasi omega-3.

Cele mai bune surse sunt pestii grasi (sardinele, macroul sau somonul), oua organice, carne de vita, oaie sau capra.

Vitamina E

Vitamina E este un nume generic pentru o familie compusa din opt antioxidanti, tocoferoli (alfa, beta, gama, delta )si tocotrienoli (alfa, beta, gama, delta ), care protejeaza grasimea. Vitamina E protejeaza grasimile din creier de radicalii liberi, in special grasimile omega-3 DHA si EPA, care sunt mai concentrate in neuroni. Tocotrienolii sunt importanti pentru protectia neuronilor, blocand semnalele inflamatorii care ucid celulele creierului. Studiile arata ca persoanele care consuma alimente bogate in tocoferoli au un risc mai scazut de a dezvolta Alzheimer. Pacientii cu depresie clinica au un nivel scazut de vitamina E.

Pe langa protejarea neuronilor, vitamina E din surse naturale pare sa protejeze inima de o serie de afectiuni si este strans legata de prevenirea cancerului. Alfa-tocoferolul sintetic creste riscul aparitiei cancerului, in timp ce varianta naturala previne boala.

Cele mai bune surse de vitamina E naturala sunt: migdale, masline, sfecla, frunze de nap, frunze de varza.

Fier

Fierul este necesar pentru ca celulele creierului sa produca energie si este vital pentru o dezvoltare normala si armonioasa. Adolescentii cu un nivel scazut de fier au rezultate slabe la testele cognitive, iar copiii anemici vor dezvolta probleme in invatare si concentrare, in viitor. Fierul este vital pentru transportul oxigenului in organism si este cel care confera sangelui culoarea rosie. Tot fierul este esenta proteinelor care formeaza sistemul citocrom, cel mai semnificativ traseu de eliminare a toxinelor din organism. Dietele de detoxifiere ar trebui sa fie bogate in fier, in primul rand.

Cele mai bune surse de fier sunt: crustaceele, carnea de vita, carnea rosie de pasare, ficatul.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: