Schimbarea sucului cu zahar cu o opțiune dietetică ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru pierderea în greutate, până la urmă.
Organizația Mondială a Sănătății a publicat noi recomandări care avertizează publicul să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru pierderea în greutate, dezvăluind că poate face de fapt mai mult rău organismului decât bine.
Noile descoperiri au arătat că îndulcitorii artificiali cum ar fi aspartamul, un înlocuitor de zahăr găsit în Cola zero nu fac prea mult pentru a reduce talia. De fapt, utilizarea pe termen lung a acestor zaharuri false ar putea chiar crește potențial riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți, a declarat OMS.
Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS (îndulcitori fără zahăr) nu ajută la controlul greutății pe termen lung”, a declarat Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare al OMS.
Potrivit OMS, unii dintre cei mai răspândiți îndulcitori fără zahăr includ „acesulfam K, aspartam, advantame, ciclați, neotame, sacarina, zaharină, sucraloză, stevia și derivații de stevia”.
Îndulcitorii artificiali precum sucraloza pot fi găsiți în băuturi populare, cum ar fi ceairi reci fara zahar si sucuri fara zahar, potrivit Livestrong.
Guma de mestecat fără zahăr, amestecul de cacao fără zahăr și gelatina fără zahăr conțin de obicei îndulcitori fără zahăr.
Francesco Branca a sfătuit ca oamenii să încerce în schimb să se concentreze pe consumul de alimente cu zahăr natural, cum ar fi fructele.
Îndulcitorii artificiali ar putea să nu fie atât de utili pentru reducerea taliei, potrivit noilor descoperiri ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Îndulcitorii fără zahăr pot chiar crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.
„Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce aportul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite”, a continuat el. „NSS (îndulcitorii fără zahăr) nu sunt factori alimentari esențiali și nu au valoare nutritivă.
OMS a precizat că aceste noi recomandări sunt aplicabile tuturor, cu excepția celor care au diabet preexistent.
OMS a declarat că acest lucru nu se aplică produselor de îngrijire personală care au aceste ingrediente.
Noile recomandări includ o gamă largă de îndulcitori fără zahăr, de asemenea – inclusiv cei care apar în mod natural.
Cu toate acestea, o declarație emisă de Calorie Control Council, care este o „asociație internațională care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut și redus de calorii”, a susținut că acești îndulcitori artificiali sunt în continuare siguri pentru consum.
„Un număr substanțial de dovezi arată că îndulcitorii cu conținut scăzut și fără calorii oferă opțiuni eficiente și sigure pentru a reduce consumul de zahăr și de calorii”, a declarat Robert Rankin, președintele Calorie Control Council. „Acest lucru este susținut de revizuiri riguroase ale acestor dovezi de către cele mai apreciate agenții de sănătate și de reglementare din lume, care au validat rolul acestor ingrediente.
Împreună cu exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii și fără calorii reprezintă un instrument esențial care poate ajuta consumatorii să gestioneze greutatea corporală și să reducă riscul de boli netransmisibile.
Asociația Internațională a Îndulcitorilor a respins, de asemenea, noile orientări într-o declarație trimisă prin e-mail către The Post.
„A existat o cantitate copleșitoare de literatură științifică care susține utilitatea îndulcitorilor cu conținut scăzut / fără calorii pentru gestionarea greutății, inclusiv revizuirea sistematică comandată de OMS în sine”, a declarat organizația.
„Asociația Internațională a Îndulcitorilor consideră că este un deserviciu să nu recunoaștem beneficiile pentru sănătatea publică ale îndulcitorilor cu conținut scăzut / fără calorii și este dezamăgită de faptul că concluziile OMS se bazează în mare parte pe dovezi cu grad scăzut de certitudine din studiile observaționale, care prezintă un risc ridicat de cauzalitate inversă.”
OMS a informat că noile recomandări cuprind „toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri care se găsesc în alimentele și băuturile fabricate sau care sunt vândute ca atare pentru a fi adăugate în alimente și băuturi de către consumatori”.
Cu toate acestea, nu se aplică îndulcitorilor artificiali care se găsesc în produsele de igienă, cum ar fi pastele de dinți, cremele de piele sau medicamentele.
În schimb, OMS a recomandat oamenilor să consume mai multe zaharuri naturale, cum ar fi cele care se găsesc în fructe.
De asemenea, nu se aplică „zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor de zahăr (polioli)”, care sunt, din punct de vedere tehnic, zaharuri sau produse secundare ale zahărului care conțin calorii.
Aceasta nu este prima dată când îndulcitorii fără zahăr se află în prim-planul unei dezbateri privind sănătatea.
Anul trecut, un studiu a constatat că îndulcitorii artificiali ar putea provoca potențial diabet, deoarece pot „modifica microbii organismului”, ceea ce duce la o schimbare a nivelului de zahăr din sânge.
„La subiecții care consumă îndulcitori nenutritivi, am putut identifica modificări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor intestinali și a moleculelor pe care le secretă în sângele periferic”, a declarat atunci Eran Elinav, autor principal și profesor la Centrul Național German de Cancer, pentru South West News Service.
Un alt studiu al Colegiului Medical din Wisconsin din aprilie anul trecut a constatat că acești înlocuitori de zahăr ar putea afecta potențial capacitatea ficatului de a se detoxifia.
În 2019, experții de la Universitatea Sussex din Anglia au contestat o revizuire din 2013 a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară care a declarat că aspartamul este sigur, susținând că aceasta a fost într-adevăr eronată.
https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline